Inundațiile din Valea Jiului, văzute din elicopter. Imagini exclusive cu natura dezlănţuită, surprinse de echipa Observator (Video)
Am vrut să vedem cu ochii noştri, ca să vă putem transmite şi dumneavoastră corect şi precis ce se întâmplă, cum se simt, cum se trăiesc inundaţiile din acest an. Aşa că am urcat alături de Laurenţiu Rădulescu într-un elicopter şi am plecat împreună să survolăm Jiul, care a ieşit din matcă şi pune acum în pericol vieţile a mii de oameni. Imaginile sunt şocante. Am văzut ce înseamnă cu adevărat natura dezlănţuită. Urmăriţi în continuare un material in exclusivitate despre România gâtuită de ape, privită din înaltul cerului.
De Redactia Observator la 26.06.2020, 19:47- Au căzut 130 de litri de precipitații într-o singură noapte, în zona mai multor localități din județul Hunedoara.
- Lupeni, Uricani și Aninoasa sunt printre cele mai afectate localități de pe Valea Jiului.
Cod roşu, 270 de persoane, Lupeni, Aninoasa şi Uricani. Toate în Hunedoara. 130 de litri pe metru pătrat azi noapte. În zona de munte înseamnă cam cât pentru o lună, o zonă de câmpie - două luni, într-o noapte.
Sunt motivele pentru care ne-am urcat în această dimineaţă într-un elicopter cu direcţia Valea Jiului. Am zburat urgent către zonele grav afectate de ploile care păreau azi-noapte să nu se mai oprească.
Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: Zona Văii Jiului este o zonă greu încercată în această perioadă de inundații. Este și motivul pentru care împreună cu Sandra Stoiescu și operatorul Cosmin Herea decolăm în aceste momente spre acea zonă, spre Valea Jiului.
Aproape de cerul care azi-noapte s-a rupt, nu încetează să sosească alertele autorităţilor. Natura e de neoprit.
O noua alertă de urgență este primită pe telefon. De data aceasta este primită chiar de noi pentru că suntem în zonă.
Alessandra Stoicescu: Este pericol de inundații cod roșu pe Jiu și afluenții săi, așa că respectați măsurile dispuse. Nu folosiți podurile și căile rutiere, nu travesați cursurile de apă. Din nou ISU Hunedoara, alerte extreme, așa sunt denumite aceste alerte.
Survolăm toate zonele grav afectate. Locurile în care oamenii s-au trezit înconjuraţi de apă.
Este prăpăd ce este în amonte. Suntem exact deasupra Jiului acum. Zburăm pe cursul de apă. Cred că este momentul în care am intrat în Lupeni. Sunt foarte multe poduri la limită.
Cea mai ploioasa lună iunie din ultimii 60 de ani se simte azi aici, mai mult ca niciodată şi mai mult ca oriunde în ţară. De sus, cursul apei pare un uriaş de nestăvilit, însă adevărata luptă se duce la sol. Acolo unde casele, minele, grădinile, străzile, totul e înghiţit. Iar oamenii sunt condamnaţi să-şi recunoască înfrângerea în faţa forţelor naturii.
Alessandra Stoicescu: Este înfricoşător cum vine apa. Este realmente înfricoşător cu ce forţă vine. Învolburată. A plouat cât pentru o lună întreagă într-o singură noapte, dar ploile nu se opresc.
De o săptămână şi jumătate se succed toate aceste coduri galbene, portocalii şi roşii de ploaie respectiv inundaţie.
După Lupeni, ajungem în următoarele zone grav afectate. De aici, de sus, Valea Jiului pare mai degrabă o insulă într-o mare de apă.
Aici suntem la Câmpul lui Neag. Imaginile sunt chiar dramatice. Nu cred că va rezista foarte mult un pod.
Sunt patru, cinci persoane pe acel pod, încercând cumva să repare, nu îmi dau seama, ce a stricat apa în ultimele ore, dar ...
O altă problemă este că în momentul în care toate aceste poduri, podeţe, mai mici sau mai mari vor fi dărâmate, practic localităţile rămân izolate.
Imagini şocante sunt şi cele cu drumul naţional distrus de viitură. Ceva ce e atât de greu de construit a fost măturat în doar câteva minute.
Valea de Brazi. DN 66 e blocat în totalitate. Se vede cel mai clar puterea viiturii care vine de pe versant.
Alessandra Stoicescu: Acest buldoexcavator încearcă să cureţe drumul pe care îl compar cu o jucărie Lego. Aşa arată în calea apelor.
În urma noastră a sosit în Valea Jiului și ministrul de Interne, Marcel Vela. Pentru că aici, pe lângă lupta cu apele, mai e de dus lupta cu oamenii, care trebuie convinși să-şi părăsească truda de-o viaţă, ca să se salveze.
Prognozele arată că sfârşitul urgiei este încă departe şi că zona trebuie să continue să se pregătească pentru ce mai rău.
Alessandra Stoicescu: Am survolat pentru o oră zona cea mai afectată. Orele următoare sunt cruciale pentru că suntem în cod roșu de inundații și cod portocaliu de precipitații.