Liceul din Gorj cu promovabilitate zero la examenul de Bacalaureat. Nici măcar primarul nu are Bac-ul luat
Bacalaureatul scoate la lumină liceele de top, dar şi pe cele în care, an de an, elevii înregistrează slabe performanţe. În localitatea Turburea din Gorj, nici măcar primarul nu a reuşit să treacă probele scrise.
De Redactia Observator la 06.09.2018, 11:29Bacalaureatul scoate la lumină liceele de top, dar şi pe cele în care, an de an, elevii înregistrează slabe performanţe. În localitatea Turburea din Gorj, nici măcar primarul nu a reuşit să treacă probele scrise.
Ruşinea Liceului Tehnologic Turburea a fost spălată, anul acesta, de Diana, o tânără care a reuşit să promoveze examenul de Bacalaureat. Nu în prima sesiune, ci în a doua.
Tânăra a reuşit să obţină media 6,35 şi a fost singura elevă care a promovat examenul de Bacalaureat de la liceul din Turburea, în ultimii cinci ani.
Gheorghe Benegui, directorul liceului:
În mediul rural rămân copiii mediocri şi fără posibilităţi financiare. Este dezinteresul sistemului.
Nici primarul nu a reuşit să ia Bacalaureatul. După ce a terminat liceul la 47 de ani, a avut trei încercări.
Ion Bircă, primar:
Ce îmi trebuie mie acum, la ora actuală, ce îmi trebuie mie acea hârtiuţă? Dacă nu îl dai atunci când trebuie, e greu după aceea.
În Capitală, peste 27 la sută dintre absolvenţii de liceu au picat examenul maturităţii. Elevii dau vina tot pe subiectele dificile.
Să dea un bac mai uşor, este cerinţa unei eleve.
Raportul Inspectoratului Municipiului Bucureşti arată clar că avem 3 licee care au rata de promovare 0%. Printre ele, şi Liceul Dacia din Capitală. Dacă ne uităm mai sus în clasament, următoarele 5 instituţii au reuşit să ajungă abia la 10% rata de promovare.
Este vorba despre aceleaşi instituţii de învăţământ în care avizierele arată, an de an, doar RESPINS. Inspectoratul Şcolar se gândeşte să îi pedepsească pe cei din conducerea acestor şcoli. Ar fi o decizie fără precedent.
MARIAN BANU, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti:
Am avut speranţa că se vor îndrepta. Se discuta despre reducerea cifrei de scolarizare sau schimbarea profilului sau masuri administrative, de ce să ne ferim.
Consilierii în Educaţie spun că Ministerul ar trebui să îşi asume că nu orice tânăr e pregătit pentru un examen atât de dificil şi că Bacalaureatul diferenţiat este soluţia cea mai bună.
DANIELA VISOIANU, Alianţa pentru Educaţie:
De ce mint un copil care nu a luat 5 la evaluarea nationala obligandu-l să mearga in invatamant obligatoriu la liceul tehnologic? Putem să avem Bacalaureat profesional şi poţi să devii inginer de la şcoala profesională, fără să trebuiască să ai liceu teoretic şi Politehnica.
Peste 44 de mii de contestaţii au fost înregistrate după probele de anul acesta. În 30 de licee din toată ţara nu s-a înregistrat nici măcar o notă de trecere.