Lili foloseşte aragazul zilnic, dar nu ştie la ce riscuri uriaşe e expusă. Bolile provocate de folosirea plitelor cu gaz
Gătitul ne scurtează viaţa cu doi ani. Mai exact, aragazele care emană gaze toxice ce pot declanşa boli cardiace şi pulmonare. Este concluzia Fundaţiei Europene pentru Climă care arată că plitele cu gaz ucid, în fiecare an, 40.000 de europeni, de două ori mai mulţi decât cei care-şi pierd viaţa în accidente rutiere. România e în topul ţărilor care încă folosesc, în proporţie covârşitoare, aragazele clasice la gătit.
De Redactia Observator la 28.10.2024, 21:26Lili foloseşte aragazul aproape zilnic. Satul în care locuieşte nu este racordat la reţea, dar foloseşte o butelie de gaz pe care o schimbă de două ori pe lună.
"Îl folosim destul de des şi destul de mult. O să ajungem să folosim din nou soba", spune ea.
Efectele nocive ale dioxidului de azot
Şi asta ne-ar putea prelungi viaţa. Cercetătorii de la Fundația Europeană pentru Climă au asociat peste 36.000 de decese premature în Uniunea Europeană, în fiecare an, cu plitele de gătit cu gaz. Au luat în calcul doar efectele dioxidului de azot asupra sănătății. Nu şi monoxidul de carbon sau benzenul.
- STUDIU: Gătitul la aragaz pe gaz scurtează viața cu 2 ani. "Amploarea problemei este mai gravă decât am crezut"
- Incendiu într-un apartament din Năvodari, după ce un locatar a uitat o oală pe aragaz. 12 persoane evacuate din bloc
- Familie rămasă pe drumuri, după un incendiu mistuitor în Văleni-Stânişoara. Din casă a mai rămas doar scrum,...
"Atunci când aprind aragazul, într-adevăr, se simte un miros. Avem hotă, deschidem hota. Avem geam. Lăsăm uşa deschisă, aerisim", spune o femeie.
Ţările care gătesc cel mai mult pe gaz
1. Italia
2. România
3. Ţările de Jos
4. Ungaria
5. Polonia
România e printre ţările fruntaşe din Uniunea Europeană care folosesc aragazele clasice. Şi suntem pe ultimul loc la gătitul cu ajutorul plitelor electrice.
În bucătăriile pensiunilor sau ale restaurantelor, unde se gătește mult mai mult, cei care stau lângă aragaz sunt și mai expuşi la gazele nocive.
Un experiment a arătat că nivelul dioxidului de azot dintr-o bucătărie cu plită pe gaze e de şapte ori mai mare decât ce au indicat măsurătorile în bucătăriile unde se folosesc plite electrice. Ţara noastră este pe locul 4 în Europa, conform studiului, la astm în rândul copiilor din cauza gazelor rezultate în urma gătitului.