Liviu Dragnea rămâne în închisoare. Cererea fostului lider al PSD de eliberare condiționată, respinsă
Liviu Dragnea rămâne în închisoare, după ce magistrații au respins contestaţia acestuia privind eliberarea condiţionată. Decizia Tribunalului București este definitivă.
De Veronica Micu la 27.05.2021, 20:01Liviu Dragnea va putea depune o nouă cerere după 27 august.
"Respinge contestația formulată de contestatorul Dragnea Nicolae Liviu ca nefondată. Admite contestația formulată de PICCJ - DNA împotriva sentinței, pe care o desființează în parte, în sensul că propunerea sau cererea de liberare condiționata va putea fi reînnoită dupa 27.08.2021. Definitiva".
Tribunalul Bucureşti a avut şi miercuri pe ordinea de zi dosarul care priveşte eliberarea condiţionată a lui Liviu Dragnea, însă cauza a fost amânată pentru joi.
Sentinţa Tribunalului Bucureşti ar urma să fie definitivă, potrivit news.ro.
- Liviu Dragnea, la audierile pentru eliberarea condiționată: „Sunt prizonierul propriei mele educații”. Când...
- Rechizitoriu DNA. Cum a fost sesizat FBI pentru falsul cu care Liviu Dragnea spera să se întâlnească cu Mike Pence
- Liviu Dragnea a câştigat procesul cu Penitenciarul Rahova. I-a fost încălcat dreptul la sănătate
Pe 27 aprilie, Judecătoria Sectorului 5 a respins, ca neîntemeiată, cererea de eliberare condiţionată depusă de Liviu Dragnea.
În motivarea deciziei, magistrații au arătat că fostul lider PSD îndeplineşte fracţia de 2/3 din pedeapsă, necesară pentru a fi eliberat condiţionat, însă, din analiza coroborată a situaţiei personale, instanţa nu şi-a format convingerea că acesta a dat dovezi temeinice de îndreptare.
De ce nu vor procurorii eliberarea lui Liviu Dragnea
Flavia Teodosiu, avocata lui Liviu Dragnea, spune că nu există date că fostul preşedinte PSD nu şi-a însuşit decizia de condamnare, el îndeplinind toate condiţiile pentru a fi eliberat: conduită corespunzătoare, stăruinţă în muncă, îndeplinirea fracţiei de 2/3 din pedeapsă.
„Se tot face vorbire despre participarea la programele educative. În fapt, sunt nişte teste grilă pentru care primeşti recompensă, dacă obţii punctaj maxim. Domnul Dragnea e inginer, nu e medic sau neurolog. Nu a luat punctaj maxim la unele teste grilă, pentru că erau întrebări despre cum funcţionează creierul, cum debutează diabetul.
La alte teste i s-a spus că sunt sub nivelul lui de pregătire. Acesta e motivul pentru care nu a luat creditele, nu că a absentat", a declarat Flavia Teodosiu.
Liviu Dragnea are de partea sa avizul favorabil privind reabilitarea, acordat de Penitenciarul Rahova, precum și decizia definitivă a magistraților, care i-au dat dreptate fostului lider PSD în dosarul în care a cerut recunoașterea a 49 de zile de muncă în perioadele 2 iulie 2020 – 15 septembrie 2020 şi 16 septembrie 2020 – 28 ianuarie 2021, cât timp dreptul la muncă i-ar fi fost încălcat.
Liviu Dragnea, condamnat la 3 ani și 6 luni pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual
Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv în 27 mai 2019, de magistraţii ICCJ, la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.
În acest dosar, Dragnea, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.
Potrivit procurorilor anticorupție, în calitatea sa de președinte al Consiliului Județean Teleorman, Liviu Dragnea controla și coordona activitatea DGASPC din județ, instituție unde erau încadrate Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica. Cele două erau plătite de DGASPC Teleorman, dar, în realitate, lucrau la organizația județeană a PSD.
Anchetatorii susțin că Botorogeanu și Stoica nu s-au prezentat la serviciu și nu au desfășurat niciuna dintre activitățile prevăzute în contractul cu Direcția de Asistență Socială.
Înainte de condamnarea din dosarul angajărilor fictive, Dragnea a primit și o condamnare de doi ani cu suspendare în dosarul Referendumului.
În prezent, fostul lider PSD este încarcerat în Penitenciarul Rahova.