Rechizitoriu DNA. Cum a fost sesizat FBI pentru falsul cu care Liviu Dragnea spera să se întâlnească cu Mike Pence

De Cornel Preda.
Publicat: 20.05.2021, 16:05.
Actualizat: 20.05.2021, 16:20

Liviu Dragnea i-ar fi oferit lui Gheorghe Dimitrescu o funcţie de consul pentru intermedierea unei întâlniri cu vicepreşedintele SUA Mike Pence. Firma de lobby contactată de Dimitrescu a făcut însă un fals în acte care a atras atenţia FBI, la sesizarea Casei Albe, potrivit rechizitoriului DNA.

Liviu Dragnea, în 2014, pe un fundal cu maşini, la o întâlnire a PSD

Liviu Dragnea este acuzat de trafic de influenţă şi de folosire a influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii de foloase necuvenite

Hepta / Mediafax Foto / Liviu Adascalitei

Liviu Dragnea, în perioada când deţinea funcţiile de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi al PSD, şi-a folosit autoritatea şi influenţa faţă de inculpatul Dimitrescu Gheorghe, consilier la cabinetul vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, în scopul de a obţine foloase necuvenite, constând în servicii de lobby în valoarea de 100.000 de dolari, prestate de societatea americană Madison & Company LLC, se arată în rechizitoriul DNA.

Liviu Dragnea ia promis lui Gheorghe Dimitrescu că îşi va folosi influenţa asupra ministrului afacerilor externe pentru a-l determina să îl desemneze pe acesta în funcţia de consul general al României la Bonn, lucru care s-a şi întâmplat. În schimb, Dimitrescu i-a asigurat servicii de lobby pentru stabilirea şi perfectarea unor vizite ale acestuia cu înalţi oficiali americani, respectiv Mike Pence, vicepreşedinte SUA.

Compania de lobby a lui Alan Madison nu a reuşit însă să obţină pentru Liviu Dragnea o întâlnire cu Mike Pence, ci doar cu staff-ul acestuia, reprezentat de Molly Montgomery şi Joan O'Hara. Drept urmare, Madison a falsificat invitaţia primită de Liviu Dragnea şi în loc de "Liviu Dragnea este invitat să se întâlnească cu staff-ul Mike Pence" a trecut "Liviu Dragnea este invitat să se întâlnească cu Mike Pence".

Citește și:

De ce a fost sesizat FBI-ul în cazul întâlnirii Dragnea - Pence

La finalul lunii aprilie 2017, la Bratislava a avut loc Conferinţa Preşedinţilor de Parlamente din statele membre UE, iar Gheorghe Dimitrescu a făcut şi el parte din delegaţia României. Atunci i s-ar fi spus că Liviu Dragnea îşi doreşte să efectueze o vizită în SUA pentru a se întâlni cu înalți oficiali americani, lucru care ar fi adus beneficii atât partidului cât și Guvernului României.

Inculpatul Dimitrescu Gheorghe i-a comunicat interlocutoarei că există posibilitatea inițierii unui astfel de demers, și dacă este nevoie poate să ia legătura cu Alan Madison, proprietarul unei societăți de lobby din SUA, prin intermediul căreia ar putea organiza întâlnirea dorită de Liviu Dragnea. "Pentru Dimitrescu Gheorghe posibilitate de a se implica și a avea un rol important în organizarea unei vizite la cel mai înalt nivel în SUA pentru Liviu Dragnea constituia o oportunitate unică ce îi permitea să intre în grațiile acestuia, situație ce i-ar fi garantat și deschis calea obținerii unui post important în diplomația română, lucru pe care Dimitrescu Gheorghe și-l dorea cu tărie", se menţionează în rechizitoriu.

Liviu Dragnea a cerut ca înțelegerea cu societatea de lobby trebuia să rămână ascunsă în toate aspectele sale, contrar dispozițiilor Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice. Cum o invitație pe cale pur oficială din partea lui Mike Pnece era practic neverosimilă, s-a apelat la o societate de lobby specializată în intermedierea unor astfel de întâlniri, care a pretins în schimb
suma de 100.000 dolari pentru realizarea întâlnirii dintre Mike Pence și Liviu Dragnea.

Administrația prezidențială americană a sesizat însă FBI "privind acțiunile ilicite ale societății de lobby constând în contrafacerea invitației adresate lui Liviu Dragnea" de a se întâlni cu staff-ul vicepreședintelui SUA Mike Pence. Lobbystul miza pe faptul că, la întânirea cu staff-ul lui Mike Pence, "și-ar fi făcut apariția și vicepreședintele SUA Mike Pence, preț de câteva minute, ocazie cu care ar fi dat mâna cu Liviu Dragnea și ar fi făcut o poză cu acesta".

Liviu Dragnea a ataşat însă invitaţia falsificată în solicitarea de viză pentru Statele Unite ale Americii, iar în momentul în care s-au făcut verificările necesare la nivelul Casei Albe, s-a constatat că Mike Pence nu avea nicio întâlnire cu Liviu Dragnea, motiv pentru care a fost sesizat FBI. "Aşa cum s-a precizat anterior, în această perioadă invitația adresata lui Liviu Dragnea a făcut obiectul verificărilor la nivelul ambasadei SUA din Romania și administrației americane, context în care s-a constatat că in realitate, Mike Pence nu avea stabilită personal nici o întâlnire cu Liviu Dragnea, motiv pentru care emiterea vizei pentru SUA a fost refuzată", scrie în rechizitoriu.

Cum s-a lepădat Liviu Dragnea de Gheorghe Dimitrescu

Ca urmare a investigației FBI, compania de lobby Madison & Company LLC a fost nevoită să declare în FARA (Foreign Agents Registration Act – n.r.) sumele de bani primite pentru lobby de la persoane din afara SUA, adică de la Gheorghe Dimitrescu.

Chestionat de presă la vremea respectivă, Liviu Dragnea a declarat că nu știe nimic, nu îl cunoaște pe Gheorghe Dimitrescu și nu urmărește să se întâlnească cu Mike Pence. "În acest context, Liviu a Dragnea a declarat public în data de 03.11.2017 că nu îl cunoaște pe Dimitrescu Gheorghe și că nu urmărea la vremea respectivă să se întâlnească cu Mike Pence. De asemenea, a mai declarat că nu are cunoștință de implicarea vreunei societăți de lobby în organizarea unei asemenea întâlniri și că nu a plătit nici o sumă de bani vreunei societăți de lobby", se arată în rechizitoriul DNA.

Bani cash dați prin parcări și în mașină

Rechizitoriul DNA reconstituie în detaliu eforturile lui Gheorghe Dimitrescu de a-i aranja lui Dragnea o vizită în SUA, de a face rost de bani cash și de a-i da lui Alan Madison, scrie G4Media.ro.

Cei 100.000 de dolari au fost dați până la urmă astfel:

– 45.000 de dolari de la Gheorghe Dimitrescu

– 15.000 de doalri de la Florin Pîslaru, un fost deputat PSD, apropiat de Florin Iordache

– 40.000 de dolari chiar de către Liviu Dragnea.

Potrivit DNA, Dimitrescu și Pîslaru s-ar fi întâlnit prin parcări cu Laurențiu Tuca, cumnatul lui Daniel Dragomir, un om de afaceri din Galați, stabilit la New York, și i-ar fi dat banii cash. Odată ajunși banii la Dragomir, firma acestuia, Inovative Electric LLC din NYC, a transferat banii în conturile Madison & Company LLC din Wasington, DC, sub paravanul unui contract de consultanță între cele două firme.

Inclusiv, Liviu Dragnea i-ar fi transmis banii lui Pîslaru ca să ajungă în final la Madison, via Laurențiu Tuca-Daniel Dragomir, lăsându-i într-un plic pe bancheta din spate a mașinii, iar șoferul lui i-a înmânat lui Pîslaru.

Cum a ajuns Gheorghe Dimitrescu consul

În 2017, Gheorghe Dimitrescu, fost consul al României la New York, dorea să se întoarcă la post. Astfel, un martor din dosar a discutat cu Dragnea, șeful PSD, despre dorința lui Dimitrescu și i-a cerut șefului de partid să vorbească cu ministrul de Externe de atunci, Teodor Meleșcanu, să se implice în numirea lui Dimitrescu Gheorghe în calitate de consul.

"La sfârșitul lunii iunie 2017 cu ocazia unei întâlniri dintre Liviu Dragnea și Teodor Meleşcanu ce a avut loc în biroul lui Liviu Dragnea din Camera Deputaților, întâlnire axată pe aspecte de natură legislativă care țineau de competența M.A.E., Liviu Dragnea a abordat subiectul Dimitrescu Gheorghe cu ministrul de externe.

În acele împrejurări, inculpatul Liviu Dragnea i-a cerut martorului Teodor Meleşcanu să se ocupe ca inculpatul Dimitrescu Gheorghe să obțină un post de consul general al României, explicându-i că are experiență diplomatică necesară, argumentând inclusiv faptul că acest lucru ar ajuta la situația sa familială. Teodor Meleşcanu i-a spus lui Liviu Dragnea că are cunoștință de intențiile lui Gheorghe Dimitrescu și că știe că acesta își dorește postul de consul general al României la New York, însă acest post era ocupat de (...) care abia fusese numit și nu putea fi rechemat.

Liviu Dragnea a insistat ca ministrul de externe să găsească un alt post de consul general pentru Gheorghe Dimitrescu și să rezolve problema numirii acestuia într-o funcție de consul general. Teodor Meleşcanu i-a spus lui Liviu Dragnea că ar putea să-i găsească un loc de consul general lui Dimitrescu Gheorghe la Bonn, Marsilia sau Milano, întrucât persoanele care ocupau acele funcții depășiseră la acel moment perioada standard de 4 ani în funcție și puteau fi rechemate. Teodor Meleşcanu i-a mai precizat lui Liviu Dragnea să-i transmită lui Dimitrescu Gheorghe să întocmească documentația necesară iar ulterior la nivelul M.A.E. o să se demareze procedura de numire", se mai arată în rechizitoriul DNA.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Pe cine a eliminat Andi Constantin de la Burlacul! Au mai rămas doar 4 fete în competiție: ”Nu mă văd pe viață cu tine” / VIDEO
spynews.ro
Mama unei victime de la Colectiv vorbește despre cum arată condamnarea prin care trec nevinovații: „Am divorțat. Mi-am pierdut familia”
libertatea.ro
Horoscopul zilei de 21 iunie 2021. Leii sunt sfătuiți să evite investițiile financiare. Află ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
Un ciclon lovește România din plin. Avertizare de ultim moment de la ANM: Zonele afectate de vijeli
gandul.ro
Cum arată și cine este Ștefania, sora mai mică a lui Cristi Borcea! Se știu foarte puține lucruri despre ea | FOTO
prosport.ro
Cum arata cel cu care Narcisa a ajuns sa se casatoreasca la numai 14 ani: Eu sunt de etnie. La noi a fost dragoste adevarata...
redactia.ro
Thalia, spectacol în costum de baie. Artista s-a lăsat filmată din toate unghiurile
tvhappy.ro
S-a terminat, divorțează după 13 ani! Reghe a confirmat despărțirea, incredibil ce a spus Anamaria Prodan
GSP
Noua divizare economică a lumii! Vaccinarea cea mai nouă armă a economiilor bogate
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro