Antena Meniu Search
x

Liviu Dragnea, la audierile pentru eliberarea condiționată: „Sunt prizonierul propriei mele educații”. Când este anunțată decizia

Liviu Dragnea a fost audiat, miercuri, de Tribunalul București, cu privire la solicitarea de eliberare condiționată din Penitenciarul Rahova, unde a executat doi ani de închisoare din pedeapsa de trei ani și jumătate primotă în 2019. Acesta le-a spus judecătorilor că a suportat „toate abuzurile” în închisoare și nu înțelege de ce nu poate beneficia de dreptul de liberare.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 26.05.2021, 12:06

Liviu Dragnea, în 2014, pe un fundal cu maşini, la o întâlnire a PSD
Liviu Dragnea speră să obțină eliberarea condiționată din penitenciarul Rahova - Hepta

Tribunalul București a amânat pronunțarea unei decizii privind eliberarea condiționată pentru joi, când se împlinesc fix doi ani de când Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Liviu Dragnea a fost asistat la dezbaterile de azi de avocata Flavia Teodosiu, el fiind audiat prin videoconferință. 

Procurorul de şedinţă a cerut respingerea cererii de eliberare condiţionată, arătând că fostul lider PSD a fost sancţionat în penitenciar, după exprimarea unor critici împotriva soluţiei de condamnare. Sancțiune pe care Liviu Dragnea a recunoscut-o, dar care sugerează că ar fi fost abuzivă. „Am avut o sancţiune. Este vorba despre o convorbire online dintre mine şi o persoană de pe lista suport aprobată de penitenciar. Eu trebuie să primesc o pedeapsă pentru că am criticat puterea? Sunt o persoană relativ cunoscută. Poate să spună cineva despre mine că am avut un comportament negativ?”, a spus Liviu Dragnea.

Fostul lider PSD spune că a suportat mai multe abuzuri în penitenciar, în aceste luni. „Am suportat toate abuzurile la adresa mea în aceste luni: dreptul la hrană, la sănătate, la muncă. Am participat la toate cursurile la care mi s-a permis. Eu am înţeles pentru ce am fost adus aici. Nu înţeleg de ce nu pot beneficia de dreptul de liberare. Am îmbunătăţit viaţa a milioane de români, fără să cer nimic în schimb", a afirmat fostul lider PSD.

Pe acelaşi subiect

De altfel, pe 17 mai 2021, magistrații Judecătoriei Sectorului 5 au decis că lui Liviu Dragnea i-a fost încălcat dreptul la sănătate.  "A fost izolat, i s-a permis să iasă la aer o oră pe zi din 24. Între iulie şi februarie a urmat o serie lungă de plângeri. Nu au fost aplicate soluţiile, deşi definitive. Se impune compensarea cu zilele de muncă pentru perioada în care nu i s-a permis să muncească. Inclusiv dreptul la sănătate i-a fost încălcat. A fost carantinat de trei ori, o dată în decembrie şi de două ori ulterior, deşi avea teste negative", explicase avocata Teodosiu.

De ce nu vor procurorii eliberarea lui Liviu Dragnea

Avocata Flavia Teodosiu spune că nu există date că Dragnea nu şi-a însuşit decizia de condamnare, el îndeplinind toate condiţiile pentru a fi eliberat: conduită corespunzătoare, stăruinţă în muncă, îndeplinirea fracţiei de 2/3 din pedeapsă.

Se tot face vorbire despre participarea la programele educative. În fapt, sunt nişte teste grilă pentru care primeşti recompensă, dacă obţii punctaj maxim. Domnul Dragnea e inginer, nu e medic sau neurolog. Nu a luat punctaj maxim la unele teste grilă, pentru că erau întrebări despre cum funcţionează creierul, cum debutează diabetul. La alte teste i s-a spus că sunt sub nivelul lui de pregătire. Acesta e motivul pentru care nu a luat creditele, nu că a absentat", a declarat Flavia Teodosiu.

Liviu Dragnea a completat declarând că i s-ar fi spus „că sunt prizonierul propriei mele educații”.

După dezbateri, judecătorul a anunţat că amână pronunţarea în acest caz pentru joi. La instanţa de fond - Judecătoria Sectorului 5 - Dragnea a primit o decizie nefavorabilă, însă el a făcut contestaţie.

"Instanţa apreciază că scopul pedepsei nu poate fi atins la acest moment prin liberarea petentului. Astfel, raportat la funcţia de exemplaritate a pedepsei, fiecare cetăţean trebuie să fie conştient de consecinţele la care s-ar expune în cazul încălcării legii penale. Eliberarea petentului, prin simpla împlinire a fracţiei şi în contextul unui comportament civilizat - normal de altfel, ar fi de natură a avea un efect total opus. Evident, o astfel de măsură nu ar fi de natură a avea un efect descurajant, ba din contră, ar dovedi o lipsă de reacţie din partea statului faţă de cei care încalcă normele legale", explica Judecătoria Sectorului 5.

Liviu Dragnea se află în penitenciar din 27 mai 2019, când a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

El a făcut mai multe încercări de a ieşi din penitenciar, prin introducerea în instanţe a unor căi extraordinare de atac, însă cererile sale au fost respinse. Fostul lider al PSD a avut mai multe conflicte cu cei din conducerea Penitenciarului Rahova, unde execută pedeapsa, intentând mai multe procese, pe motiv că nu este lăsat să muncească în atelierul auto al închisorii.

Conducerea penitenciarului i-a retras dreptul la muncă, după ce Dragnea a acordat un interviu online fostei sale consiliere Anca Alexandrescu, în prezent jurnalist la Realitatea Plus.

În dosar, Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual. Potrivit procurorilor anticorupție, în calitatea sa de președinte al Consiliului Județean Teleorman, Liviu Dragnea controla și coordona activitatea DGASPC din județ, instituție unde erau încadrate Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica. Cele două erau plătite de DGASPC Teleorman, dar, în realitate, lucrau la organizația județeană a PSD.

Anchetatorii susțin că Botorogeanu și Stoica nu s-au prezentat la serviciu și nu au desfășurat niciuna dintre activitățile prevăzute în contractul cu Direcția de Asistență Socială.

Înainte de condamnarea din dosarul angajărilor fictive, Dragnea a primit și o condamnare de doi ani cu suspendare în dosarul Referendumului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Justitie » Liviu Dragnea, la audierile pentru eliberarea condiționată: „Sunt prizonierul propriei mele educații”. Când este anunțată decizia