Lupte ca acum 2000 de ani între daci şi romani, în Cetatea Alba Iulia. Darius, ispita de la Insula Iubirii, în costum de gladiator
Dacă sunteţi pasionaţi de istorie, trebuie să ajungeţi neapărat la cetatea Alba Iulia, unde în aceste zile se desfăşoară cea de a 11-a ediţie a Festivalului Roman Apulum, cel mai vechi eveniment de reconstituiri istorice din România, executate de gladiatori. Unul dintre cei care pun în scenă lecţiile de istorie este chiar Darius, una din ispitele noului sezon Insula Iubirii, care ne va vorbi în calitate de gladiator.
De Redactia Observator la 17.08.2024, 10:02- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Încă din prima zi, Cetatea Alba Iulia a fost neîncăpătoare. Turiştii, dar şi localnicii au asistat la reconstituirea vremurilor de acum 2000 de ani în care ţara noastră era în formare.
Pentru acest spectacol unic, zeci de interpreţi şi cascadori specializaţi în reconstituiri istorice, veniţi din toate colţurile lumii, s-au pregătit intens luni de zile. "Sunt din India. Sunt foarte, foarte fericit să mă aflu aici, e un loc minunat, festivalul este uimitor", ne spune un participant venit din India.
Darius joacă de 10 ani rolul de gladiator
Printre interpreţi l-am găsit şi pe Darius Macinic, care, atunci când nu e ispită pe Insula Iubirii, joacă rolul de gladiator. De peste un deceniu face parte din trupa Ludus Apulensis. "Singura diferenta o va face calitatea spectacolelor pe care noi încercăm în fiecare an să le îmbunătăţim. Vom face un fel de piesă, vor fi poveşti. Va fi ceva inedit".
- Locul din România unde temperaturile nu trec de 20 de grade, în plin val de caniculă. Un turist a venit de la 600...
- Tragedie în Alba. Un bărbat de 59 de ani a murit, după ce a căzut de la etajul al patrulea al unui bloc din Cugir
- Închisoare pentru un bărbat care a dat mită pentru deszăpezirea unui drum din Alba, pe unde trecea cu lemnul tăiat
Vizitatorii au intrat rapid în atmosferă mai ales că au găsit şi câteva standuri cu meşteşuguri tradiţionale, de pe vremea strămoşilor şi au avut ocazia să probeze costumelele tipice dacilor şi romanilor.
Cei mai încântaţi au fost, bineînţeles, copiii. "De 12 ani, un festival care creste an de an. Avem 300 de renactori, daci, romani,gladiatori, dansatoare", ne spune Liviu Zgârciu, coorodnatorul Festivalul Roman Apulum.
Festivalul continuă şi astăzi.