Mai mulţi moţi s-au reîntors la orgini şi au înviat obiceiurile străvechi din Apuseni. Cătunul părăsit a prins din nou culoare
La fân, ca pe vremuri! Câţiva moţi din Apuseni s-au gândit să reînvie modul în care lucrau la câmp părinţii şi bunicii lor. Au scos straiele din lăzi, au pregătit coasele şi au ales un minunat loc de muncă – o poiană de unde poţi vedea mai tot hotarul comunei. Adunarea s-a ţinut într-un cătun printre case de lemn cu acoperişuri de paie şi o privelişte care îţi taie răsuflarea.
De Laura Oană la 18.08.2024, 07:18Cătunul Şoiceşti a fost odinioară plin de viaţă. Acum doar câteva familii mai vin să aibă grijă de casele părinteşti şi de livezi. Într-un astfel de loc s-au strâns bărbaţi din mai multe sate ale comunei Bulzeştii de Sus. Şi-au ascuţit uneltele şi s-au pus la lucru. Pentru un om crescut la sat, sunetul coaselor e muzică curată.
Obiceiuri păstrate temeinic
Dacă în satele de câmpie se folosesc utilajele moderne, pe coamele Apusenilor, unde de-abia stai în picioare, nici vorbă să poţi intra cu tractorul.
Oamenii din Bulzeşti sunt decişi să ţină vii obiceiurile străvechi. Învăţaţi cu traiul greu din zonele de munte, moţii ştiu cât de important este să primeşti o mână de ajutor.
- Locul din România unde temperaturile nu trec de 20 de grade, în plin val de caniculă. Un turist a venit de la 600...
- Reacţia unei turiste străine care vede pentru prima dată Transalpina de Apuseni: "Este superb"
- Defileul Crişului Repede, refugiu pentru turiştii care au vrut să scape de caniculă în weekend
"Claca e o poveste frumoasă, care ar trebui reinventată. Noi o avem ca şi poveste istorică de sute de ani. Claca era principalul mecanism prin care oamenii reuşeau să se ajute unii pe alţii şi să elimine vrajba asta dintre oameni", ne explică Avram Fiţiu.
În timp ce bărbaţii cosesc de zor, gospodinele pregătesc mâncarea pentru prânzul clăcaşilor. Nicio asemenea adunare nu se poate sfârşi însă fără o petrecere pe măsură.