Antena Meniu Search
x

Video Defileul Crişului Repede, refugiu pentru turiştii care au vrut să scape de caniculă în weekend

Temperaturile ridicate i-au făcut pe oameni să caute locuri răcoroase. Defileul Crişului Repede a fost ca un refugiu pentru mulţi dintre românii din vestul ţării. Deşi apa curgătoare era rece ca gheaţa, zeci de copii s-au scăldat, fără nicio grijă. La 100 de kilometri distanţă, în inima Munţilor Apuseni, turiştii au ales să se răcorească în Peştera Gheţarul de la Scărişoara.

de Redactia Observator

la 30.06.2024 , 09:07

Aflaţi în tabăra de karate, zeci de copii şi-au început ziua în apele Crişului Repede. Dacă în oraşe, termometrele au depăşit 30 de grade Celsius, pe malul apei, aerul a fost respirabil, iar apa perfectă.

"E foarte rece, dar odată ce te obișnuiești, e mai bine şi este foarte distractiv, mai ales că apa curge şi ne răcoreşte pe toţi", spune o fetiţă.

Ca să ne răcorim, eu zic că apa Crişului este de 10 grade Celsius, pentru că suntem într-o apă de munte", adaugă un băiat.

Vezi și

"Am fugit de toropeala din oraş şi am fugit în vacanţă. Ne antrenăm, ne distrăm şi am scăpat de căldură. Cum a plouat două zile, e apa rece, dar e foarte plăcută", spune Anca Wallmen, antrenor karate.

Defileul Crişului Repede este o rezervaţie naturală ce se întinde pe o suprafaţă de peste 200 de hectare. Pe o rază de 10 kilometri găsim mai multe peşteri, cascade şi posibilităţi de distracţie în natură.

"Peştera Ungur Mare datează din mileniul 5 înaintea erei noastre şi a fost locuită de oameni preistorici. Este o oază de răcoare, temperatura medie în peştera noastră e între 8 şi 12 grade. Acum, când e caniculă afară, ajunge în spate la 14 grade", explică Carmen Ungur, ghid peșteră.

În judeţul Bihor există 54 de trasee montane, care însumează aproximativ 800 de kilometri, în timp ce Apusenii adăpostesc peste 400 de peşteri naturale.

În judeţul Alba, mulţi turişti români şi străini au vizitat Peştera de la Gheţarul Scărişoara

Cu o diferenţă de nivel de 50 de metri, temperatura scade de la 30 de grade până la 1 grad în interiorul peşterii, ceea ce îi face pe turişti să pună peste tricou şi o haină mai groasă.

"Mie mi-a plăcut la peştera asta că am văzut lucruri pe care nu le-am mai văzut niciodată într-o peşteră foarte, foarte frumoasă".

"Îmi plac foarte mult formaţiunile de gheţari şi e superbă"

"Am avut puţine emoţii în ceea ce priveşte urcatul scărilor, dar a fost minunat şi aş mai veni şi a doua oară", spun turiştii.

Peştera de la Gheţarul Scărişoara se bucură de statistici umitoare

"Aici ne aflăm pe marele bloc de gheaţă, unde grosimea stratului de gheaţă variază între 36 de metri şi 16 metri adâncime. Cu un volum de peste 130.000 de metri cubi, plasează peştera de la Gheţarul Scărişoara pe primul loc în lume ca şi mărime", spune Cosmin Dobra, Parcul Natural Apuseni.

Zeci de mii de turişti vizitează în sezonul cald peştera din Gheţarul Scărişoara. Preţul unui bilet este de 15 lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Mergeţi în vacanţă pe litoralul românesc sau în străinătate?
Observator » Travel » Defileul Crişului Repede, refugiu pentru turiştii care au vrut să scape de caniculă în weekend