Mai mulți tineri curajoși au sărit în apa mării, să prindă cele trei cruci aruncate de Arhiepiscopul Tomisului, de Bobotează
Sărbătoare mare pentru creştinii ortodocşi şi catolici din toată ţara. Astăzi se sărbătoreşte Boboteaza, ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost botezat în apa Iordanului de către Sfântul Ioan. În Constanţa, de dimineaţă a avut loc Sfânta Liturghie, urmată de tradiționala procesiune. Arhiepiscopul Tomisului va arunca în apă trei cruci, pentru a fi recuperate de tinerii curajoşi.
De Redactia Observator la 06.01.2024, 14:25În urmă cu puţin timp, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a aruncat crucile în mare. Peste 20 de tineri curajoşi s-au aruncat în apă, pentru a aduce la mal una dintre cruci. Se spune că vor fi norocoşi, sănătoşi şi binecuvântaţi tot timpul anului.
Sunt foarte mulţi credincioşi care au venit anul acesta la malul mării. Unii dintre ei au venit special la Constanţa, pentru că au vrut să participe la sărbătoarea de astăzi.
Mii de credincioşi la malul mării, pentru Bobotează
Aproximativ 10.000 de credincioşi au fost aşteptaţi la malul mării. Dimineaţă, Arhiepiscopul Tomisului a oficiat Sfânta Liturghie, apoi s-a pornit în procesiune din faţa Catedralei şi până în portul turistic Tomis, unde apa sfinţită a fost pregătită special pentru oamenii veniţi la sărbătoare.
- Cei trei magi de la Răsărit, sărbătoriţi cu o paradă fastuoasă în Spania. Obiceiul respectat cu sfinţenie...
- Tradiții, obiceiuri şi superstiţii de Bobotează. Gospodinele nu au voie să spele rufe timp de 9 zile
- Ce simbolizează Botezul Domnului sau Boboteaza, una din cele mai mari sărbători ale creştinătăţii. Ce este...
Boboteaza, care marchează ultima zi din ciclul sărbătorilor de iarnă, este dedicată purificării mediului înconjurător, în special sfinţirii apelor. În credinţa ortodoxă, sărbătoarea aminteşte de Botezul Domnului în apa Iordanului la vârsta de 30 de ani, înainte de a păşi în viaţa publică. Potrivit tradiţiei, la Bobotează se săvârşeşte slujba de sfinţire a apelor - Agheasma Mare, care are semnificaţia simbolică de act de regenerare cosmică.
Apa sfinţită de Bobotează se ia dimineaţa, pe nemâncate, până la Odovania praznicului Botezului Domnului din data de 14 ianuarie, apoi Agheasma Mare se păstrează în case şi se ia în afara acestor zile binecuvântate de Biserică doar cu acordul preotului duhovnic.
Sărbătoarea Botezului Domnului precede ziua în care în Biserica Ortodoxă este pomenit Soborul Sfântului Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului.