Mama frățiorilor morți în Timișoara: ”Pentru niște amărâți de bani, mi-am pierdut copiii”
Declaraţie şocantă a mamei din Timişoara care şi-a pierdut patru din cei cinci copii în incendiul de acum două zile. Femeia poveşte că şi-a lăsat micuţii în grija fratelui mai mare pentru bani.
De Iulia Dumitrașcu la 17.01.2020, 21:09- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
Declaraţie şocantă a mamei din Timişoara care şi-a pierdut patru din cei cinci copii în incendiul de acum două zile. Femeia poveşte că şi-a lăsat micuţii în grija fratelui mai mare pentru bani. Vineri s-a întors la casa arsă unde a descoperit tabloul groazei: pătuţuri carbonizate şi ziduri înnegrite, distruse de flăcări până la cărămidă. Tragedia i-a zguduit până şi pe pompierii care au intrat prin fumul gros ca să îi recupereze pe copii. Părinţi, la rândul lor, aceştia nu pot vorbi despre ce au văzut fără să izbucnească în plâns.
Ana-Maria Vulpe, mama copiilor morţi: Mi-am luat un serviciu part-time la negru. În seara în care s-a produs incendiul, da, am fost la lucru. Venind spre casă nu s-a văzut fum, nu s-a văzut nimic. Copilul într-adevăr era în stradă. A venit alergând spre mine şi mi-a zis, mami a luat casa foc.
În noaptea tragediei, când pompierii se luptau cu flăcările în casa ei, femeia posta pe facebook mesaje în care anunţa tragedia. În loc de condoleanţe a primit însă multe acuzaţii din partea comentatorilor, mai ales că într-una din postări a folosit un emoticon care râde cu lacrimi.
Ana-Maria Vulpe, mama copiilor morţi: Vina mi-o asum. Sunt în stare să-mi asum vina pentru tot ce s-a întâmplat, recunosc. Pentru nişte amărâţi de bani, mi-am pierdut copiii.
Dormitorul în care copiii dormeau în paturi suprapuse era încălzit cu o sobă cu lemne care avea hornul defect. A fost şi cauza incendiului care a devastat încăperea. Imaginile suprinse după tragedie sunt înfiorătoare. Practic, întreaga încăpere este carbonizată. Recuperarea trupurilor a fost o experienţă care i-a marcat profund pe pompierii care au trecut printr-un tunel de foc ca să ajungă la cei mici.
Cătălin Temelie, pompier: A fost foarte urât sentimentul acela. Când mergi şi nu vezi nimic, doar efectiv pipăi şi calci pe ceva. E crunt sentimentul ăla, să nu ştii pe ce calci, te pui pe burtă să vezi pe ce ai călcat şi, Doamne fereşte, să nu se fi întâmplat altceva.
Cosmin Hîş, pompier: Toţi speram că încă sunt în viaţă, speram să nu fie în acea cameră, să fi fugit în altă cameră, în exterior, dar nu.
Drama l-a marcat pentru totdeauna şi pe fiul cel mare al familiei. La 14 ani, fusese lăsat pe post de dădacă pentru fraţii şi surorile cu vârste cuprinse între 4 luni şi şase ani. Încălzea lapte în bucătărie pentru bebeluş, când au izbucnit flăcările. A reuşit să iasă din casă, fără să-şi poată recupera fraţii, din cauza fumului.
Laura Nussbaum, psihiatru: Copilul a dezvoltat o dispoziţie tristă, anxietate. El de-abia ieri dimineaţă a aflat exact ce s-a întâmplat. Cu fraţii, pentru că nu a ştiut de la început totul.
Cei cinci copii n-au fost niciodată recunoscuţi în acte de tatăl care locuia totuşi cu ei. Mama lucra ca agent de pază, înainte să intre în concediu de îngrijire a ultimului născut. A fost reclamată prima dată în mai, de un vecin, că îşi neglijează copiii. La fel şi în decembrie, la scurt timp după ce s-a mutat cu chirie în casa care a ars.
Ana-Maria Vulpe, mama copiilor morţi: Am fost luată în evidenţa Protecţiei Copilului deoarece un vecin având ciudă pe mine, mi-a chemat protecţia copilului cu scopul că las copiii pe stradă neîngrijiţi.
În urma reclamaţiilor, un asistent social al primăriei a făcut inspecţii lunare pentru a vedea în ce condiţii cresc copiii. În vizitele anunţate, nimic nu li s-a părut anormal angajaţilor de la stat.
Monica Truşcă, director executiv DGASPC Timiş: Cu siguranţă că Primăria Timişoara are metodele prin care îi verifică şi când nu-i sună. Cred. Adică aşa se presupune că ar trebui să fie.
Autoriattea pentru Protecţia copilului a deschis o anchetă pentru a vedea cum a fost monitorizat cazul in ultimul an. Părinţii au fost audiaţi, azi, ca martori de poliţişti.