Manevra care face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Resuscitarea în primele minute crește şansele de supravieţuire cu peste 75%
Manevrele de prim-ajutor pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Asta au încercat ieri paramedicii SMURD să demonstreze în faţa bucureştenilor care au participat la maratonul resuscitării. Specialiştii spun că tehnicile ar trebui învăţate la locul de muncă şi la şcoală, ca în multe alte state ale lumii.
De Andreea Petrescu la 05.03.2023, 13:24Un bărbat căzut în mijlocul străzii pe un bulevard foarte circulat din Alba Iulia este ocolit de zeci de şoferi. Nu au oprit pentru a vedea dacă omul mai trăieşte sau are nevoie de ajutor.
În primul rând ar fi trebuit să opreşti traficul, cel puţin dacă eşti conducător auto, să opreşti maşina şi să vezi ce se întâmplă, să vezi ce poţi să faci, să dai un telefon la 112, eventual să pui triunghiurile reflectorizante şi de acolo să vezi dacă este nevoie de manevre de resuscitare.
Lecţiile care fac diferenţa dintre viaţă şi moarte
Numai că, puţină lume ştie cum se execută. Tocmai de accea paramedicii de la SMURD au organizat un maraton al resuscitării în Bucureşti.
- Un bărbat a făcut stop cardiac în faţa elevilor, la un liceu din Iaşi. Profesorii l-au salvat de la moarte
- O clipă de neatenție a distrus o familie din Mehedinți. Salvatorii au încercat ore în șir să resusciteze un...
- Depășirea care i-a fost fatală medicului estetician Călin Doboş. Se bucura de viață intens, după ce a ieșit...
Dacă se începe resuscitarea în primele minute de la instalarea stopului cardiorespirator şi se menţine până la venirea ambulanţei, şansele de supravieţuire şi de revenire a pacientului cresc cu peste 75%.
Lecţiile i-au încântat pe participanţi.
Am un copil mic şi îmi doresc să fiu mereu pregătită pentru orice lucru care se poate întâmpla în primul rând pentru el şi pentru restul oamenilor din jurul meu
Puţini români gândesc însă la fel.
Radu Rotaru, Fundația pentru SMURD: Din păcate nu se face în şcoală cum se face în America în majoritatea statelor, nu se face serios la locul de muncă anual, cam toate statele vestice fac asta, mtiv pentru care foarte puţini oameni ştiu real să recunoască o situaţie de urgenţă, un stop cardiorespirator şi să intervină cum trebuie.
Numai în primele trei ore ale evenimentului au participat peste 700 de oameni.