Marile oraşe, invadate de şerpi. De ce apar tot mai multe reptile pe străzi şi în casele oamenilor: una singură este de temut
Tot mai multe alerte la 112 din cauza şerpilor. Au început să-şi facă apariţia până şi în oraşe, în parcuri sau în scări de bloc, nu doar pe potecile de munte. Vremea caldă le-a favorizat înmulţirea, susţin biologii. Totuşi, vipera este singurul şarpe veninos şi de ea trebuie să ne ferim, dar specialiştii spun că aceasta atacă doar dacă se simte în pericol.
De Diana Speretoiu la 29.05.2024, 17:31Şarpele din imagini a fost găsit în scara unui bloc din Târgu Jiu. Jandarmii au fost chemaţi să-l prindă cu un dispozitiv special. E doar unul din seria de apeluri la 112 care anunţă prezenţa şerpilor în marile oraşe.
Şerpii apar în marile oraşe
"În ultima lună, jandarmii şi salvamontiştii au avut zeci de astfel de intervenţii. Seara trecută, într-un parc din Simeria, oamenii au sunat la 112 şi au anunţat că au văzut un şarpe în apropierea copiilor. Reptila a fost capturată şi dusă într-o pădure de la marginea oraşului", transmite Diana Speretoiu, reporter Observator.
Un alt şarpe de un metru şi jumătate care se cuibărise la streaşina unei case din Olt a fost îndepărtat tot de jandarmi. În Mehedinţi, o familie s-a trezit cu o reptilă în dormitor, iar în Vâlcea, un şarpe a fost găsit într-o baie. Specialiştii spun că reptilele s-au înmulţit peste măsură din cauza schimbărilor climatice, însă doar viperele sunt periculoase.
- Un șarpe a stârnit panică într-un parc din orașul Simeria. Reptila, prinsă de jandarmi, a fost eliberată la...
- Șarpe de apă de 1,5 metri, găsit în baia unei case din Vâlcea. Jandarmii au intervenit și l-au eliberat în...
- Viperă de aproape un metru lungime, prinsă în scara unui bloc din Târgu Jiu. Jandarmii au eliberat şarpele în...
Viperele, cele mai periculoase
"Credem că zonele calcaroase pe care le-am avut ani de zile în munţii noştri au fost năpădite de vegetaţie pentru că nu mai sunt crescători de animale care să ţină această vegetaţie sub control şi atunci viperele caută să iasă la locuri însorite, cu pietre, potecă, în drum", spune Sabin Cornoiu, şeful Salvamont.
"Şerpii care sunt în zona montană şi urbană sunt cei cunoscuţi: şarpele de casă, şarpele farmaciştilor, şarpele de apă, iar în zonele montane, viperele la noi, care sunt singurele specii veninoase. Vipera cu corn şi vipera neagră. În oraşe, nu trebuie să ne facem griji, poate să apară doar dacă e ţinută în captivitate. în rest, nu ar trebui să apară în oraşe", explică Marin Şerban, Parcul Naţional Defileul Jiului.
Cum începe sezonul drumeţiilor, iubitorii muntelui sunt sfătuiţi să aibă îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvate, să fie atenţi pe traseu şi să nu se apropie de vreo viperă dacă îi iese în cale. "El te simte, la 15-20 de metri dacă faci puţin zgomot, calci pe un vreasc, se îndepărtează de om", spune un bărbat.
Mulţi oameni au fobie de şerpi. Psihologii o numesc ofidiofobie. "Pot să apară simptome, cum ar fi în plan fizic: bătăi rapide ale inimii, palpitaţii, transpiraţie, chiar tremurături sau frisoane. Pot să apară simptome psihice: frică intensă până la atacuri de panică, anxietate anticipată", arată Lidia Bîrsanu, psiholog. Poate fi tratată cu medicamente, dar mai recomandată ar fi terapia.