Mărturia eroilor fetei care s-a aruncat pe şine, la metrou: "S-a răzgândit că ne-a văzut acolo"
Au întins mâna în secunda potrivită şi au salvat o viaţă. Este mărturia simplă a unor oameni care au ales să nu fie nepăsători şi au devenit eroi - salvatorii fetei care s-a aruncat pe şine la metrou. Unul dintre ei este fiul marelui fotbalist Dănuţ Lupu, Răzvan. Tânărul spune că luna aceasta este şi ziua lui şi că şansa la viaţă pentru alt om e cel mai frumos cadou posibil. Ei sunt eroii, dar statul ar fi putut fi complice la o moarte tragică. Încă una. De patru ani, promisiunea instalării unor panouri care să prevină astfel de evenimente a rămas tot la stadiul de proiect.
De Redactia Observator la 11.02.2021, 19:46- Alexandra şi Răzvan au intervenit pentru a salva o fată care s-a aruncat în faţa metroului.
- Fata care s-a aruncat în faţa metroului este internată în spital.
Alexandra, martor: Şi acum, când închid ochii, o văd pe ea sărind acolo.
Răzvan, martor: S-a uitat în ochii mei şi pur şi simplu am tras-o de mână. A fost milisecunda aia în care eu am reuşit să o trag şi a lovit-o metroul peste picior.
Răzvan şi Alexandra. Sunt cei doi îngeri păzitori ai fetei de 15 ani care s-a aruncat în faţa metroului. 8 secunde. Atât a trecut din momentul în care fata a ajuns pe şine până când metroul a intrat în staţie. 8 secunde în care prezenţa lor de spirit a salvat o viaţă.
Alexandra, martor: A văzut că metroul se apropie şi a sărit între şine. Am strigat la ea. S-a răzgândit că ne-a văzut acolo şi i-am atras atenţia.
Răzvan, martor: Nu am stat să gândesc, nu am stat să analizez prea mult, am văzut-o, am ţipat la ea, dă-mi mâna, şi mi-a dat mâna.
Instinct a avut şi mecanicul de tren. La intrarea în staţie, când a văzut-o pe fată, Dumitru Dan a frânat brusc şi, poate, a oferit fracţiunea de secundă care a făcut diferenţa.
Dumitru Dan, mecanic metrou: Se vede, că e linie dreaptă. Am văzut-o, a sărit ca în bazinul cu apă, cu picioarele înainte. Am aplicat frâna de urgenţă şi am dat şi claxoane şi am reuşit. Am reuşit să frânez trenul.
Printre lacrimi, fata le-a mărturisit martorilor că motivul pentru care a vrut să-şi pună capăt zilelor este divorţul părinţilor.
Răzvan, martor: Primele ei cuvinte au fost că nu o înţelege nimeni. Avea gol în ochi, efectiv gol în ochi. Era panicată, era într-o stare de şoc.
Alexandra, martor: Ea se simţea cauza a tuturor celor care se întâmplă. La final am luat-o în braţe. Da, am simţit asta. Şi a şi cerut într-un fel lucrul ăsta, să fie alinată. Am început să vorbesc cu ea ca şi cu o prietenă.
Răzvan, martor: Erou...erou m-aş considera când aş vedea-o la casa ei cu familie. Să facă majoratul, să reuşească să treacă peste.
Cazul fetei care s-a aruncat în faţa metroului readuce în discuţie problema panourilor de protecţie
Fata este în continuare internată în spital, sub supraveghere. Mama a vizitat-o, a vorbit cu medicii şi a fost de acord cu tratamentul psihiatric. Pentru că fata este la a treia tentativă de suicid şi pentru că le-a zis în mod repetat poliţiştilor că ar fi fost abuzată fizic şi psihic de către tatăl ei, Protecţia Copilului a fost sesizată pentru a deschide o anchetă în familie.
Fiecare tentativă de suicid sau o tragedie din subteran redeschide discuţia panourilor de protecţie care ar putea salva vieţi.
Primele promisiuni s-au făcut încă din 2017. Atunci când, tot în staţia Dristor, o tânără a murit după ce a fost împinsă în faţa metroului. La trei ani distanţă, nici măcar documentaţia pentru panouri nu a fost avizată. Cei de la Metrorex spun că vor începe cândva, în lunile următoare, cu un proiect pilot.
Însă, până atunci, singura formă de protecţie o reprezintă o balustradă de oţel de şase metri care a fost instalată în 2019 şi doar într-o staţie.
Costurile mari sunt principalul motiv pentru întârzieri. Nu panourile în sine sunt scumpe, ci mentenanţa lor. Costurile anuale, dacă acestea ar fi montate în toate cele 63 de staţii, s-ar ridica la 132 milioane lei.