Rețete tradiționale ardelenești pentru masa de Crăciun
Tradiţia rămâne tradiţie în toate colţurile ţării înaintea Crăciunului! În Harghita şi Mureş, bucatele se conservă cu sare, în apa din fântănă.
De Redactia Observator la 18.12.2017, 00:13- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Tradiţia rămâne tradiţie în toate colţurile ţării înaintea Crăciunului! Numai că, în funcţie de zonă, gospodarii pregătesc altfel carnea de porc. În Harghita şi Mureş, bucatele se conservă cu sare, în apa din fântănă.
În Ardeal, sacrificarea porcului e un obicei la care sătenii nu pot renunţa. Au şi un secret pentru a păstra carnea cât mai fragedă: să o ţină în saramură cu apă din fântână.
Iar reţeta se transmite din generaţie în generaţie.
Daniela, localnică:
Punem slănina şi oasele şi muşchii în saramură timp de o săptămână, pe urmă le scoatem de acolo, le afumăm! În bidonul ăasta aranjăm slănina şi oasele şi pe urmă, după terminare, punem saramura şi oasele şi stau pe ele timp de o săptămână!
În comuna Lueta, din Harghita, se află o fântână veche de sute de ani, de unde localnicii iau apă sărată ca să conserve carnea de porc.
În loc de pereţi, fântâna are un trunchi de stejar, scobit la mijloc. Ca să scoată apa, localnicii folosesc găleţi mari, tot din lemn. Saramura este numai bună pentru reţetele de sărbători.
Pe lângă apa sărată, gospodarii mai au un secret. La afumare, localnicii folosesc rumeguş de brad sau de plop, numai lemne tari, nu stejar, fag sau carpen căci este amar.
După ce ţin slănina în fum, o aşează din nou în apă sărată. Aşa o păstrează toată vara, iar, la iarnă, ajunge pe masa de Crăciun.