Distanță de 2 metri între partenerii necăsătoriți, la plajă, o nouă măsură propusă de autorități
România urcă vertiginos în topul pandemiei! De o săptămână, numărul de infectări noi este de peste 1000 zilnic, avem criză de personal medical şi de paturi la Terapie Intensivă, iar DSP-urile par depăşite. Speriate, autorităţile locale au început să impună măsuri de protecţie fără să mai aştepte tonul de la Guvern. În Iaşi, Prahova, Dâmboviţa, Braşov şi Teleorman masca e obligatorie şi în aer liber în spaţiile aglomerate. Chiar la această oră, Guvernul discută măsurile propuse ieri de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă. Însă multe dintre ele sunt considerate aberante atât de mediul economic, cât şi de oameni. Iată un exemplu: la plajă, merge doar familia tradiţională, cuplurile necăsătorite trebuie să stea la distanţă de doi metri.
De Redactia Observator la 29.07.2020, 19:47- Măsurile propuse de Comitetul pentru Situații de Urgență, greu de implementat
- Turiștii se înghesuie pe litoral, iar distanțarea fizică este o amintire
Noile măsuri ridică multe semne de întrebare. Cum ar fi: în afară de soţi şi copii, pe plajă trebuie să stăm la doi metri distanţă faţă de cei cu care am plecat la mare.
O măsură greu de aplicat, dacă nu chiar imposibilă. În ultimele săptămâni, litoralul a fost plin ochi. Pe plajă sau în apă, turiştii nu au păstrat distanţa nici faţă de necunoscuţi, cu atât mai puţin faţă de familie sau prieteni.
"Trebuie să fie distanțarea socială de doi metri între persoane, nu se ține cont de lucrurile astea, că noi facem tot posibilul în fiecare zi să fie distanţa între oameni. Cum te întorci şi te duci mai înainte, se pun la loc, se fac ciorchine. Nu avem ce să le facem. Când e full sâmbătă şi duminică ce ar trebui să fac? Să mă duc să îi iau pe fiecare, să stau să chem poliţia?", spune administratorul unei plaje.
Colac peste pupăză, acum turiştii ar trebui verificaţi dacă sunt căsătoriţi sau nu cu cei cu care au venit la plajă.
"Dacă cineva din familie ar fi bolnav, noi n-am sta separaţi. Adică ori în trăim împreună, ori suntem o familie şi ne iubim, ori nu mai suntem", este de părere o femeie.
Restricții în localurile din București
În București, din 1 august, la terase nu vom mai putea sta după ora 23.00. Iar managerii de localuri trebuie să limiteze orice activităţi care presupun interacţiunea fizică între clienţi. De exemplu: dansul.
Numai în Centrul Vechi sunt peste 100 de terase care ar urma să fie închise între orele 23 și 6 dimineață. Un impact economic cât se poate de important în condițiile în care acești agenți economici încep să functiuoneze abia înspre orele serii.
Radu Dumitrescu, patron restaurant: Sunt foarte multe costuri extra. Sunt costurile cu materialele de dezinfecţie, cu soluţiile, sunt costurile cu măştile, sunt costurile cu mânuşile pe care suntem obligaţi să le respectăm.
Masca de protecţie va deveni un accesoriu indispensabil şi în aer liber.
Obligativitatea măștii de protecție în spațiile deschise, pe stradă sau în parcuri ridică noi semne de întrebare și asta pentru că masca ar trebui să fie purtată doar în anumite intervale orare și în anumite zone pe care le stabilesc autoritățile locale.
În Capitală, prima zonă vizată e chiar Centrul Vechi, unde peste câteva zile nu vom mai putea intra fără mască.
Lege nu este respectată în multe locuri
Lege avem şi acum: masca e obligatorie în spaţii publice închise. Doar că nu e respectată de toţi.
Klaus Iohannis, președintele României: Masca este un lucru simplu. Nimeni nu poartă masca de plăcere, dar asta e metodă prin care putem să îngrădim răspândirea virusului. Cealaltă este distanțarea. Să păstrăm distanța.
De mai bine de o săptămână, noile cazuri de Covid-19 depăşesc mia zi de zi. În ultimele 24 de ore, au fost confirmate 1.182 de cazuri noi la peste 22 de mii de teste. Asta înseamnă o rată de infectare de 5,24 la sută.
30 de oameni au murit de ieri până azi. Iar cel mai grav este că numărul pacienţilor internaţi la Terapie Intensivă e în creştere: 377 de pacienţi sunt la această oră în stare critică.