Medicii, copleșiți de numărul mare de pacienți infectați cu noul coronavirus: "Sunt și câte 10 ambulanțe în curte. Nu avem unde să-i punem"
Ne îndreptăm spre dezastru. Şi spre necunoscut. România intră în cod negru de pandemie şi în câteva zile vom depăşi 4000 de noi infectări pe zi. Bucureştiul este acum epicentrul crizei sanitare, cu o situaţie atât de gravă încât întrece ce a fost la Suceava în primul val. Iar realitatea depăşeşte orice de pe hârtie. Depăşiţi de situaţie, politicienii rezolvă situaţia din pix şi umblă la cifre şi calcule.
De Redactia Observator la 12.10.2020, 19:27- Bucureștiul se apropie de pragul de trei infectări la mia de locuitori.
- Specialiștii estimează, pentru această săptămână, depășirea pragului de 4.000 de infectări pe zi.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.
Octavian Jurma, medic: Suntem într-o situație în care începem să ne înecăm, dar valul va continua să crească.
Voichița Lăzureanu, medic: Se aglomerează foarte mult. Sunt și câte 10 ambulanțe în curte. Nu avem unde să îi punem.
Medic: O să facem un film şi o radiografie, o să facem nişte analize, investigaţii pentru pacientul adus cu ambulanţa. Domnul este pozitiv covid, într-o stare bună.
E stare de asediu în spitale. Iar medicii sunt coplesiti.
Cifrele arată o explozie de infectări în ultimele 24 de ore. Peste două mii de cazuri la doar 10 mii de teste prelucrate. Enorm, spun specialiştii.
Octavian Jurma, medic: Devine destul de clar că numărul cazurilor crește cu 25 la sută în fiecare săptămână.
Capitala se apropie de pragul de alarmă, de 3 infectări la mia de locuitori. Alte două județe au depășit incidența de doi la mie. Județele Iași, Prahova și Bacău sunt în top cu cele mai multe cazuri noi de covid.
Medicul Octavian Jurma analizează cifrele de la începutul pandemiei. A fost primul care a prevăzut că vom ajunge la 3000 de infectări pe zi. Acum are un nou avertisment.
Octavian Jurma, medic: Ne așteptăm la un vârf care să depășească patru mii de cazuri în această săptămână și acest lucru se întâmplă miercuri sau joi. Bucureștiul se află într-o fază ascendentă foarte crescătoare, e un semnal de alarmă. Acum riscă să devină campionul european la infectări. Situația este mult mai gravă decât în Suceava, când au impus carantina totală.
Octavian Jurma, medic: Se întâmplă mai repede lucrurile decât cel mai pesimist scenariu la care am îndrăznit eu să mă gândesc.
Iar măsurile care ar putea face diferenţa întârzie. Acum, la Palatul Victoria, lupta se dă la nivel de cifre. Bucureştiul, aflat extrem de aproape de o rată de infectare vecină cu o nouă carantină, ar putea fi reevaluat şi ajustat din calcule.
Ludovic Orban, premierul României: Nu vă ascund faptul că am solicitat o evaluare mai apropiată de realitatea numărului de oameni care trăiesc în Bucureşti, pentru că populația este mai mare faţă de datele pe care le avem de la Evidenţa Populaţiei. Trebuie scoase focarele din evaluare. Trebuie evaluat strict nivelul de răspândire în comunitate. Evaluarea o fac INSP și DSP, nu pot să vă spun eu acum ce ar însemna asta.
La o rată de infectare peste 3 la mia de locuitori, capitala e dincolo de orice scenariu prevăzut de guvernanţi. Cu alte cuvinte, intrăm la propriu în scenariul negru. Doctorul Jurma atrage atenţia că nu suntem departe de situaţia dramatică a New York-ului, cu spitale copleşite şi număr record de bolnavi în stare gravă.
De zilele urmatoare depinde dacă vom ajunge acolo şi dacă Bucureştiul va intra în carantină pentru a preveni dezastrul.