Antena LIVE

Curs valutar

Video

Medicii au povestit cu lacrimi în ochi că Rebeca avea un "ficăţel cirotic". Copila a vorbit cu părinții ei, cu câteva zile înainte să se stingă

Marți seară, micuța Rebecca, fetița de 5 ani care a fost transplantată hepatic, la sfârșitul lunii aprilie, s-a stins la Institutul Fundeni. Ieri, în cadrul unei conferințe de presă, medicii care au îngrijit-o pe copilă au vorbit despre munca lor în acest caz, precizând că analizele fetiței nu au arătat prezenţa vreunui virus hepatic, iar cauza insuficienţei sale hepatice nu a fost una „misterioasă”, ficatul său fiind cirotic.

De la 19.05.2022, 11:18

Într-o conferință de presă organizată la câteva ore de la anunțul decesului, dr. Dana Tomescu, șefa secției de Anestezie și Terapie Intensivă a Institutului Fundeni a oferit o serie de detalii despre cazul micuței și despre eforturile depuse de echipa de medici care s-a ocupat de ea.

Rebeca a vorbit cu mama și tatăl ei, cu câteva zile înainte să se stingă

Dr. Dana Tomescu le-a explicat jurnaliștilor că această conferință de presă a fost organizată pentru a oferi publicului cazul micuței și despre eforturile pe care le-au depus medicii care au avut grijă de ea.

"La un astfel de pacient este o muncă în echipă enormă și cu o dedicare pe care mi-ar plăcea să o surprindeți și în alte ocazii. Am reușit să detubăm pacienta și a fost extraordinar pentru că a putut să vorbească cu mama, cu tatăl. După care au apărut niște probleme, niște modificări la nivelul tubului digestiv și la nivel pulmonar care au necesitat reintubarea. Ulterior, într-o secvență de câteva zile drenajul acelei colecții care a apărut și dezunirea anastomozelor, niște lucruri care din punctul de vedere al statusului nutrițional, al faptului că era o pacientă cu status nutrițional deficitar, cu un grad de sarcopenie, o masă musculară de mică calitate, cu un status imunodeprimat, pe lângă statusul de boală, statusutul de intervenție chirurgicală și terapia imunosupresoare pe care a primit-o, toate acestea au condus la un deznodământ nefavorabil. Și asta o spun pentru că vrem să știm și să știți și dumneavoastră că explicațiile le dăm cu multă tristețe de fapt, pentru că fiecare vine la spital să facă bine", a declarat Dana Tomescu, şeful echipei care a îngrijit copila în terapie intensivă.

Pe acelaşi subiect

În ceea ce privește starea fetiței după ce a trecut prin transplantul hepatic, dr. Tomescu a subliniat că organul a funcționat bine. Cu toate acestea, starea ei s-a agravat, prezentând o serie de probleme de natură hepatică și neurologică.

"Au fost observate dezechilibre după ce s-a pus imediat ficatul. Ficatul a funcționat, dar repet, cu proceduri de supliere. Din punctul nostru de vedere, o evoluție în reanimare care a fost lent favorabilă, dar tot cu proceduri de plasmafereză terapeutică, cu proceduri de hemodializă Copila a necesitat mai multe consulturi interdisciplinare deoarece, pe rând, pe lângă toate analizele inițiale care erau modificate, au apărut și niște complicații hematologice și neurologice într-o ameliorare inițială, ulterior în agravare. După care au fost în ameliorare cu tratamentele și investigațiile specifice pe care le-am făcut cu ajutorul colegilor noștri", a mai spus dr. Dana Tomescu.

Dr. Brașoveanu: La 5 ani, fetița avea 15 kilograme

La rândul său, profesorul Vladislav Braşoveanu, care a condus echipa care a realizat transplantul hepatic, a afirmat că fetiţa avea insuficienţă hepatică acută la sosirea la spital, necesitând transplant de urgenţă, pe 30 aprilie. 

"Iniţial, după ce a fost transferată de la Grigore Alexandrescu, indicaţia de insuficienţă hepatică acută, pusă de medicii ATI de la spitalul Grigore Alexandrescu, a fost confirmată de doamna profesor Tomescu şi s-a efectuat în urgenţă un transplant hepatic. În acele ore am încercat să investigăm mama, dar fiind suspiciunea de boală Wilson – deci pacienta venind de la Grigore Alexandrescu cu suspiciunea de boală Wilson – aveam ceva rezerve faţă de investigarea mamei. Din fericire a apărut un donator cadaveric tânăr, de 17 ani, şi am decis să folosim lobul stâng al acelui ficat. (...) Vreau să precizez că această fetiţă, principala cauză pentru care a avut indicaţie de transplant – insuficienţa hepatică acută, dar ea avea multiple probleme neurologice, hematologice, denutrită – vă daţi seama, acel copil la cinci ani avea 15 kilograme", a declarat profesorul Braşoveanu. 

El a menţionat că fetiţa avea nevoie de 150-200 de grame de ficat, iar medicii au avut la dispoziţie un fragment  300 de grame de ficat „de calitate foarte bună”. Medicul a precizat că, din punctul de vedere al chirurgului, intervenţia privind transplantul a decurs „în condiţii bune”, însă în terapie intensivă au fost probleme, având în vedere starea generală a fetiţei. Medicul a explicat că, la un moment dat fetiţa a fost detubată, dar a trebuit reintubată la zece zile de la transplant, iar ulterior s-a instalat o insuficienţă multiplă de organ, fapt care a necesitat o nouă intervenţie chirurgicală. 

„Surpriza mare a fost că la această reintervenţie am constatat că suturile care le-am făcut la nivelul intestinului subţire, suturile pe care le-am făcut la nivelul ficatului erau, practic, desfăcute, dezunite, ceea ce înseamnă că această fetiţă avea un proces de cicatrizare practic absent, din multiple cauze. Practic a fost pentru noi o surpriză pentru că, de fiecare dată am fost întrebat care este evoluţia unui copil după transplant. Evoluţia este bună, pentru că copiii se recuperează foarte repede. Ei, aici s-au întâmplat nişte complicaţii foarte severe”, a precziat Vladislav Braşoveanu. 

Ficatul copilei era cirotic: "În zilele următoare vom afla cauza acestei ciroze"

El a arătat că insuficienţa hepatică de care suferea fetiţa nu a fost una „de cauză misterioasă”. 

„Pentru opinia publică e foarte important: nu a fost o insuficienţă hepatică de cauză misterioasă. În momentul hepatectomiei la fetiţă, deci în timpul transplantului, acel ficăţel era un ficăţel cirotic, deci era o boală care exista de câţiva ani la această fetiţă şi care a dus în final la această insuficienţă hepatică acută şi care a necesitat, de fapt, transplantul de urgenţă. Este foarte important de spus acest lucru. În zilele următoare vom afla la examenul histo-patologic care a fost cauza acestei ciroze, pentru că, comparativ cu adulţii cauzele de insuficienţă hepatică la copii sunt altele, cumva: e atrezia de căi biliare, e boala Wilson, sau alte afecţiuni specifice pediatriei”, a declarat chirurgul. 

Reprezentanţii spitalului au menţionat că în cazul fetiţei s-au făcut „nenumărate analize”, atât pentru detectarea unor virusuri hepatice cât şi respiratorii şi „nimic din virusurile hepatitice nu a ieşit pozitiv”.

De asemenea, scrie News.ro, există teste care infirmă boala Wilson în cazul copilei. 

Micuța a murit în urma complicațiilor postoperatorii

Anunțul legat de moartea fetiței de 5 ani a fost făcut pe pagina de Facebook a Institutului Fundeni la amiază. Așa cum au explicat reprezentanții instituției, micuța a încetat din viața pe 18 mai în urma complicațiilor postoperatorii de care a suferit în ultimele zile.

Marți, medicii au transmis că starea Rebecăi era critică, complicațiile în urma intervenției agravându-se, fiind necesară o nouă operație.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

fetita fundeni heptatita
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu introducerea votului de la 16 ani?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Stațiunea abandonată, de la munte, care încearcă să renască din propria...
Fanatik.ro
Publicat 20.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Cu câți lei a ajuns să se vândă 1 kg de vinete, în Carrefour. Reacția...
Gandul
Publicat 21.09.2024
Ucrainenii ar fi atacat o bază militară din Rusia unde se află temutele rachete...
Adevărul
Publicat 21.09.2024
Bogdan Ionescu de la Insula Iubirii s-a căsătorit! Fostul iubit al lui Hannelore...
A1
Publicat 21.09.2024
Horoscopul zilei de 22 septembrie 2024. Berbecii sunt sfătuiți să se...
CaTine
Publicat 21.09.2024
Irinel Columbeanu și-a găsit liniștea alături de o altă femeie! Cine îi...
spynews.ro
Publicat 20.09.2024
Viața în România a unui străin aflat la 11.000 km distanță de casă. Ce a...
GSP
Publicat 21.09.2024
Medana, replică tranșantă pentru Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea!...
Click.ro
Publicat 20.09.2024
Pământul va avea o mini-Lună timp de câteva săptămâni. Cum e posibil
Useit
Publicat 21.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum...
Redacţia.ro
Publicat 20.09.2024
Dunărea a inundat un întreg oraș aflat la 25 km de Budapesta. Viitura ajunge...
libertatea.ro
Publicat 21.09.2024
Britney Spears a dezvăluit că a eliminat oameni din viața ei din cauza...
ZU
Publicat 21.09.2024
Clătite cu mere în aluat, aromate cu scorțișoară
Hello taste
Publicat 21.09.2024
Sarea în alimentația bebelușului. Cât de sănătoasă este și de la ce...
Deparinti
Publicat 21.09.2024
Ce comisari riscă refuzul Parlamentului European. Legături cu Federația Rusă...
ziare.com
Publicat 21.09.2024
Fiica faimoasei Adamari López este model la vârsta de 9 ani. Alaïa a îmbrăcat...
Happy
Publicat 20.09.2024
Ce este Rage Therapy. Cum funcționează această tehnică psihologică
Medicool
Publicat 21.09.2024
"Spun de trei ani! Asta e problema la Rapid". Daniel Pancu a intervenit şi a...
orangesport.ro
Publicat 19.09.2024