Antena Meniu Search
x

Boală rară, depistată în Europa: zeci de cazuri, raportate deja în trei ţări. Simptome principale

O boală rară şi-a făcut apariţia în Europa. După Marea Britanie, Spania şi Portugalia au anunţat la rândul lor că au identificat aproximativ treizeci de cazuri suspecte sau confirmate de variola maimuţei, informează AFP.

de Redactia Observator

la 18.05.2022, 16:20

Care sunt simptomele bolii depistate în Europa
Care sunt simptomele bolii depistate în Europa - Shutterstock (scop ilustrativ)

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat marţi că doreşte să facă lumină, cu ajutorul Marii Britanii, în privinţa cazurilor de variola maimuţei depistate în această ţară de la începutul lunii mai, în special în comunitatea de homosexuali. Endemică în Africa de Vest, această boală virală ("monkeypox") a fost acum detectată în Portugalia la "peste 20 de cazuri suspecte (...) în regiunea Lisabonei (vest), dintre care cinci au fost confirmate", a anunţat Direcţia Generală de Sănătate din Portugalia într-un comunicat de presă. "Aceste cazuri, majoritatea tineri, toţi bărbaţi, prezentau leziuni ulceroase", a precizat autoritatea sanitară, potrivit Agerpres.

Boală rară, depistată în Europa. Care sunt simptomele

În Spania, opt cazuri suspecte au fost raportate şi "nu au fost încă confirmate" prin teste, a declarat Ministerul Sănătăţii. Potrivit autorităţilor spaniole şi portugheze, care au declanşat alertă naţională de sănătate, această boală rară nu este foarte contagioasă de la om la om, nu are tratament şi, în general, se vindecă de la sine.

Simptomele bolii includ febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflaţi, frisoane şi oboseală. Pot să apară erupţii cutanate, adesea pe faţă, care să se răspândească în alte zone ale corpului.

Temeri legate de transmiterea comunitară a bolii

Începând de la 6 mai, şapte cazuri au fost identificate în Marea Britanie, dintre care patru cazuri la persoane identificate drept "homosexuali, bisexuali sau bărbaţi care întreţin relaţii sexuale cu bărbaţi", potrivit Agenţiei britanice de Securitate (UKHSA). Cu excepţia primului caz - persoana infectată călătorise recent în Nigeria - pacienţii au fost infectaţi în Marea Britanie, ceea ce a stârnit temeri privind o transmitere comunitară

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Boală rară, depistată în Europa: zeci de cazuri, raportate deja în trei ţări. Simptome principale