Mesajul Sashei, o ucraineancă care a comemorat 3 ani de la invazia rusească, în Bucureşti: "Îi mulţumesc României!"
Sute de refugiaţi s-au adunat, ieri în Capitală şi nu numai, pentru a comemora 3 ani de la începerea invaziei ruse în Ucraina. Pancartele cu mesaje anti-război, dar şi momentele oferite în memoria celor căzuţi pe front i-au emoţionat pe cei prezenţi la mitingul din Bucureşti. După protest, participanţii s-au îndreptat spre Piaţa Universităţii, pentru a aprinde lumânări pentru cei care şi-au pierdut viaţa în război.
De Denisa Dicu la 24.02.2025, 08:06Drama ucrainenilor a fost reprodusă într-o scenetă, parte a protestului ce marchează 11 ani de agresiuni din partea ruşilor şi 3 ani de la începerea războiului. Aproximativ 150 de persoane, refugiaţi din ţara vecină, dar şi români, au venit în faţa Ambasadei Ucrainei din Bucureşti pentru a transmite mesaje anti-război.
Ce mesaje au transmis manifestanţii
"Suntem aici să amintim lumii, şi în special României, că războiul continuă, că suferim în fiecare zi din cauza bombelor şi agresiunii ruseşti. Noi nu avem casă din cauza Rusiei", ne povesteşte Sasha.
După momentele petrecute în faţa Ambasadei Ucrainei, protestatarii s-au îndreptat în marş spre Piaţa Universităţii. Ucrainienii au făcut o oprire în faţa Ambasadei Rusiei, unde au pichetat şi au ţinut discursuri în memoria victimelor care au murit pe front.
Refugiaţii au mulţumit statului român
"Mulţumim, România!" este mesajul care s-a aflat pe mai multe pancarte aduse la protest. Asta după ce ţara noastră a reuşit o mobilizare impresionantă în sprijinul ucrainenilor la începutul războiului.
"Sunt foarte recunoscătoare şi îi mulţumesc României, pentru că România ne-a oferit o mulţime de beneficii şi este deschisă pentru ucraineni", ne-a mai spus Sasha.
O manifestaţie similară a avut loc şi la Constanţa. Aici a fost organizat un Marș spre Consulatul General al Rusiei, un gest simbolic împotriva războiului.
"Am părinţi acolo, am prieteni acolo, speranţa noastră, a poporului ucrainean, este una singură, să oprim cât mai repede războiul", ne mărturiseşte un refugiat.
Peste 11 milioane de ucraineni au intrat în România de la începutul războiului. În timp ce unii au ales ţările din vest pentru a se refugia, mulţi au rămas în ţara noastră şi încearcă acum să-şi continue viaţa cu speranţa că se vor întoarce cândva acasă.