"Mi-aţi distrus viaţa". Ciobanii au plâns în faţa Guvernului, după ce le-au fost sacrificate 230.000 de oi
Ciobanii au ajuns la disperare. Acuză autorităţile că omoară la grămadă oile sănătoase cu cele afectate de pesta micilor rumegătoare. Peste 230.000 de oi au fost sacrificate în ultimele trei luni. Crescătorii de ovine sunt în a doua zi de proteste în faţa Guvernului. Autorităţile spun însă că nu există altă metodă pentru eradicarea bolii. Şi asigură ciobanii că vor primi despăgubiri.
De Redactia Observator la 03.09.2024, 20:10"Nu se poate, mă, mi-aţi distrus viaţa, mă, şi familia, măi! Înţelegeţi ce spun!", strigă unul dintre ciobanii adunați la protest.
Cu medicul veterinar la telefon, bărbatul îşi strigă disperarea în stradă. Analizele au arătat că pesta a dat iama în turma lui. Toate cele 1.000 de mioare vor fi sacrificate.
Zeci de crescători din Timiş, aflaţi în aceeaşi situaţie, au ieşit în stradă, în localitatea Clopodia.
Oamenii acuză că autorităţile omoară oi sănătoase la grămadă cu cele bolnave
- Zeci de ciobani au protestat în faţa Guvernului faţă de măsurile drastice ale ANSVSA. O femeie jandarm a fost...
- Pesta oilor distruge afacerile fermierilor: "De ce să ne distrugă munca noastră de o viaţă? Nu dorm de o...
- "Vin pe noi grămadă, vă rog să mă credeţi". Turiştii fac coadă pentru a face poze cu ciobanii şi oile pe...
Peste 60 de focare de pestă au fost depistate în ultimele trei luni în Tulcea, Constanţa, Ialomiţa şi Timiş. Până în prezent, au fost sacrificate peste 230 de mii de oi, aproape trei la sută din populaţia totală.
Protestele crescătorilor au ajuns, aseară, şi la Guvern.
În ceea ce priveşte partea de despăgubiri, asigur fermierii care au respectat legislaţia sanitar veterinară şi pentru siguranţa alimentelor că în cel mai scurt timp o să îşi primească despăgubirile.
Dar procedura este greoaie. DSV şi autorităţile locale trebuie să evalueze preţul fiecărei oi sacrificate în parte. Iar crescătorii trebuie să dovedească că au respectat toate normele sanitare, altfel nu primesc banii.
Carnea de oaie nu este populară la noi în ţară, un român consumă mai puţin de trei kilograme pe an. Dar exporturile au crescut de 15 ori în ultimii 30 de ani. România a trimis aproape 1,4 milioane de oi vii în străinătate, anul trecut. De la izbucnirea pestei, însă, Serbia, Macedonia, Croaţia şi Grecia au oprit importurile.