Video Zeci de ciobani au protestat în faţa Guvernului faţă de măsurile drastice ale ANSVSA. O femeie jandarm a fost lovită în cap cu o talangă şi a ajuns la spital
Protestele ciobanilor din România iau amploare. Zeci de crescători de oi s-au adunat în faţa Guvernului pentru a-şi exprima nemulţumirile faţă de măsurile drastice impuse de autorităţile sanitar veterinare. Însă lucrurile au escaladat, iar un jandarm a ajuns la spital, după ce a fost lovit de un protestatar cu o talangă în cap. Femeia a avut nevoie de îngrijiri medicale, în timp ce bărbatul a ajuns la audieri. Ciobanii vor mai mult sprijin din partea guvernanţilor pentru a-şi proteja afacerile care le asigură traiul zilnic.
Chiar la începutul protestului spontan, lucrurile au degenerat. Unul dintre ciobanii prezenţi la mitigul din Piaţa Victoriei a rupt gardurile montate de Jandarmerie şi a ieşit în stradă. În urma forţării, o jandarmeriţă a fost lovită cu o talangă în cap de protestatar. Femeia a ajuns la spital, iar bărbatul la audieri. Revolta în rândul ciobanilor a fost stârnită de Pesta Micilor Rumegătoare, boala contagioasă care a apărut în ţara noastră în urmă cu mai puţin de două luni. După ce au fost sacrificate aproape o mie de oi, crescătorii de ovine şi-au strigat nemulţumirile în stradă.
La solicitarea fermierilor, vor fi luate măsuri suplimentare de verificare sanitar-veterinară
"Acum, când ne omoară ce avem mai important pe lumea asta, oile. Când ne omoară sufletele noastre. Când ne omoară ce avem mai scump noi, cu ce am trăit, cu ce am fost învăţaţi, să stăm nepăsători", spune un protestatar. Astfel, pentru a stopa răspândirea bolii s-a luat decizia ca pentru 30 de zile oile să nu mai fie mutate între fermele din ţara noastră. În această perioadă, exporturile vor continua, dar transportul animalelor se va face pe trasee special amenajate de autoritățile veterinare, respectând regula testării fiecărui animal.
"Dacă eu am o mie de oi şi mi-au depistat o boală, zis boală, îmi omoară toate oile într-un stil foarte barbar", spune un alt protestatar. Ciobanii cer soluții mai echitabile și mai mult sprijin din partea guvernanţilor pentru a-și proteja animalele care le asigură traiul zilnic. La solicitarea fermierilor, vor fi luate măsuri suplimentare de verificare sanitar-veterinară la frontiera cu Ucraina pentru a preîntâmpina posibila intrare în țară a animalelor bolnave.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰