Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Pesta oilor distruge afacerile fermierilor: "De ce să ne distrugă munca noastră de o viaţă? Nu dorm de o săptămână"

Pesta micilor rumegătoare pune pe jar crescătorii de ovine din ţară. După ce în weekend autorităţile au decis ca 600 de oi din Timiş să fie ucise controlat şi îngropate, astăzi s-au prelevat noi probe. Proprietarul susţine că primele teste au indicat o altă boală şi fermierii nu mai cred în diagnosticul pus de autorităţi. Între timp, mai multe ţări au decis să nu mai importe ovine de la noi.

de Iulia Pop

la 27.08.2024 , 20:22

Fermierii din Timiş sunt disperaţi. Nu le le vine să creadă ce nenorocire i-a lovit. După ce sâmbătă Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a confirmat focarul de pestă şi a decis ca 600 de oi să fie ucise, azi au cerut noi analize. "De unde e venită? De ce să ne distrugă munca noastră de o viaţă? Nu dorm de o săptămână. E ca şi cum moare cineva din familie. E munca mea, asta mi-a dat existenţă, asta m-a crescut", a declarat Ioan Neaga Gagea, proprietar fermă.

Peste 230.000 de oi au fost ucise în total până în prezent

Proprietarul fermei din Clopodia a observat de săptămâna trecută că unele animale nu sunt bine şi a cerut sprijinul medicului veterniar. Primele teste au arătat că oile suferă de pasteureloză - o boală agresivă a sistemului respirator. După tratament şi alte teste, s-au descoperit indicii de pestă. "Îndoiala care a apărut e că în România nu am mai avut aşa ceva. Am venit să luăm şi noi nişte probe că într-adevăr există sau nu există boală", a declarat Gheorghe Dănulețiu, preşedintele Asociaţiei Profesionale a Ciobanilor.

Vezi și

Autorităţile au impus o rază de supraveghere de 25 de kilometri şi sunt vizate 50 de localităţi din Timiş şi Caraş-Severin. "Difuzibilitate bolii se petrece în principal prin contact direct între animale, atunci responsabilitatea fermierilor în ceea ce priveşte mişcarea animalelor este esenţială", a declarat Cristian Laurențiu Mortasivu, director general al Direcției Generale Sănătatea și Bunăstarea Animalelor-ANSVSA. Mai multe ţări au oprit importul de ovine din România. În urmă cu o lună, fermierii greci acuzau autorităţile elene că importă oi din România, după ce lor li s-a interzis sacrificarea din cauza pestei micilor rumegătoare. Acuzau că şi în ţara noastră există boala, însă ANSVSA dădea asigurări că niciun animal nu este exportat fără a fi testat.

"Ca şi în cazul pestei porcine africane, nici peste micilor rumegătoare nu se transmite la om, însă ea produce pagube economice considerabile", a declarat Flavius Nicoară, director DSVSA Timiş. În urmă cu o lună, în localitatea Jamu Mare din Timiş a fost depistat primul focar de pestă a micilor rumegătoare. Atunci au fost ucise 13.000 de oi. "Avem semne că aproximativ o lună înainte a existat contact între animalele IGP Gagea şi cele de la societatea comercială", a declarat Flavius Nicoară, director DSVSA Timiş. 61 de focare a pestei micilor rumegătoare au fost identificate în această vară în Tulcea, Constanţa, Timiş şi Ialomiţa. Peste 230.000 de oi au fost ucise în total până în prezent.

Iulia Pop Like

Îmi place să știu. Pun întrebări, și cer, imperios, răspunsuri! Îmi place să ascult. Sincer, uneori de atât e nevoie! Îmi place să scriu. Sunt perfecționistă și “lupt” pentru fiecare cuvânt din știre! Îmi place să zâmbesc.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Evenimente » Pesta oilor distruge afacerile fermierilor: "De ce să ne distrugă munca noastră de o viaţă? Nu dorm de o săptămână"