Mii de credincioşi, martori la miracolul ortodoxiei. Flacăra Sfântă s-a aprins la Ierusalim cu o oră mai târziu decât în ultimii ani
Veniţi de luaţi lumină! Chemarea care uneşte lumea creştină şi reînnoieşte credinţa s-a auzit deja la Ierusalim. În urmă cu patru ore, la Sfântul Mormânt, Focul Sfânt s-a pogorât miraculos din cer sub ochii a mii de credincioşi de pe toată planeta. Şi noi vom avea privilegiul ca la miezul nopţii să ducem această lumină în casele noastre. Iată un reportaj emoţionant din Ţara Sfântă, locul în care lumina a învins deja întunericul.
De Mădălina Iacob la 15.04.2023, 19:16Lumina de pe chipurile acestor oameni vine mai ales din interior. Din credinţa neclintită că miracolele există. Lumina din mâinile lor e dovada că nu se înşală.
Mădălina Iacob, corespondent Observator: Miracolul s-a produs. Lumina Sfântă s-a aprins la Ierusalim. Şi pleacă acum către toţi credincioşii din lume!
La ora 14 şi 55 de minute, primii credincioşi au primit Focul Sfânt direct din mâinile Patriarhul Ierusalimului. Îmbrăcat doar cu un veşmânt alb, aşa cum este tradiţia, părintele Teofil a înconjurat de trei ori biserica, apoi a scos din mormânt patru mănunchiuri a câte 33 de lumânări aprinse - numărul anilor pe care Iisus i-a trăit pe pământ. După ore de rugăciune şi agonie, lumina învinge.
Flacăra Sfântă s-a aprins cu o oră mai târziu decât în ultimii ani
- Lumina Sfântă s-a aprins la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim şi a fost împărţită credincioşilor
- Drumul Luminii Sfinte de la Ierusalim în România. În Țara Sfântă se fac ultimele pregătiri înainte de sluba...
- Corespondenţă Observator de la Ierusalim în Vinerea Mare: mii de oameni au refăcut Drumul Crucii
Flacăra Sfântă s-a aprins cu o oră mai târziu decât în ultimii ani. Cu fiecare minut care trecea, tensiunea la Sfântul Mormânt devenea palpabilă. Pogorârea luminii nu se întâmplă mereu la aceeaşi oră. E o minune şi un mister. Cel mai mare al lumii creştine.
Sfântul Mormânt a fost sigilat, după ce, în prealabil, a fost atent inspectat de poliţişti, aleşi special din afara comunităţii creştine, pentru a nu exista suspiciuni. Toţi cei 2200 de credincioşi care au intrat de dimineaţă în Biserica sfântului Mormânt, în frunte cu Patriarhul Ierusalimului, au fost controlaţi să nu aibă asupra lor surse de foc. Se spune că Focul Sfânt coboară din cer, prin cupola mare a Bisericii Sfântului Mormânt. Şi timp de câteva minute, flacăra poate fi atinsă fără să ardă.
Fată: Minunat! E Dumnezeu!
Bărbat: De nedescris, nu vă pot spune în cuvinte, şi acum am fiori! Pace şi sănătate!
Doar 27 de jurnalişti au intrat azi în Sfântul Mormânt
Mărturii scrise despre focul care se pogoară din cer au apărut în primele secole de după Hristos. De atunci, credincioşi din lumea întreagă vin să vadă minunea cu ochii lor. Doar 27 de jurnalişti au intrat azi în Sfântul Mormânt. Printre ei, echipa Observator, Mădălina Iacob şi Loredana Popovici.
Măsurile de securitate sunt stricte.
Mădălina Iacob, corespondent Observator: Până la ora 8 dimineaţa, am trecut deja de două filtre, alături de ceilalţi colegi jurnalişti din toată lumea. Anul acesta, restricţiile impuse de Poliţie sunt mai dure ca niciodată.
Dean Elsounne, poliţist: În tot Ierusalimul, avem 2.300 de ofiţeri de poliţie, care au lucrat în ultimele săptămâni la pregătirea acestui eveniment. Sunt şi afară, şi în cetatea veche a Ierusalimului. Şi scopul lor principal este să asigure securitatea.
După ce Focul Sfânt s-a pogorât, o delegaţie din România a plecat imediat spre aeroportul din Tel Aviv. Şi de acolo, cu avionul spre ţara noastră, având mare grijă de candela aprinsă, din care lumina se va răspândi în noaptea aceasta, în toată ţara.