Antena Meniu Search
x

Video Drumul Luminii Sfinte de la Ierusalim în România. În Țara Sfântă se fac ultimele pregătiri înainte de sluba de Învierea Domnului

Aşteptăm noaptea Învierii şi lumina sfântă care va veni astăzi de la Ierusalim. În oraşul care e sufletul creştinătăţii se fac ultimele pregătiri acum. Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă seară, în jurul orei 18,30, de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi oferită delegaţilor eparhiilor prezenţi la Aeroportul Internaţional "Henri Coandă".

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 15.04.2023, 07:39

Vezi și

Mădălina Iacob, reporter Observator: "Bună dimineața, este ziua pentru care noi, cu toții, români și străini am ajuns în acest an în Țara Sfânta. În următoarele momente vom intra în Biserica Mormântului Sfânt, acolo unde după ora prânzului este așteptată Lumina Sfânta  să se pogoare. Patriarhul Ierusalimului vă intra în Mormântul Sfânt și după o ceremonie deosebită, după ce vă fi verificat de forțele de ordine pentru a nu avea asupra să nicio sursa de foc, vă intra în mormânt, se vă ruga, și vă așteptă că lumina să se pogoare. Asta pentru ca dumneavoastră să o primit mai departe acasă.

Reprezentanții tuturor țărilor ortodoxe vor prelua candela luminată, de aici, din Țara Sfânta, și vor merge către aeroportul din Tel Aviv, acolo unde vă fi împărțită către mai multe țări. L-ați văzut ieri, pe arhimandritul Teofil Anastasoaie, vă prelua candela și va merge mai departe cu ea către Otopeni, acolo unde vă fi în aceasta seara împărțită intre mai multe orașe din tara. Mai multe avioane vor pleca cu lumina către Iași, Timișoara, și Baia Mare. Un elicopter va duce Lumina Sfântă la Brașov,  și o mașină vă pleca cu focul sfânt la Constanța. De pe Otopeni, delegația oficiala va duce lumina sfântă și la Patriarhia Română. Totul pentru ca dumneavoastră, la ora 24 să puteți lua din Lumina Sfântă. Să ieșiți din case în aceasta seara pentru că lumina se simte și se vede cel mai bine la biserică. Lumina este în noi, în oameni, așa că trebuie să credem în asta. Veți vedea imagini în exclusivitate pe parcursul zilei, aici la Observator." 

Pregătirile pentru aducerea Luminii Sfinte în România

Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii, a informat Biroul de presă al Patriarhiei Române. Sâmbătă seară, între orele 19,30 - 20,30, va avea loc pe Colina Bucuriei procesiunea primirii Sfintei Lumini în Catedrala Patriarhală. Tradiţia aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim a fost inaugurată de Patriarhul Daniel în anul 2009.

Pe acelaşi subiect

Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 şi 14,30, când deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care, în primele minute, nu frige. Lumina este adusă credincioşilor de Patriarhul Ierusalimului. Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare - pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare - sunt poliţişti civili, care nu sunt creştini. De obicei, aceştia sunt trei: un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, uşa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

După desfăşurarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil şi brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. La intrare, el este controlat de poliţişti în prezenţa martorilor care aparţin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt şi pătrunde în prima încăpere, în "Capela Îngerului", însoţit - conform tradiţiei - numai de un arab de religie islamică. Mai departe, patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului şi îngenunchează în faţa lespedei.

Ulterior, după rugăciune, cei prezenţi în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăştie în mici bucăţi. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.

Rolul patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, a o aşeza în două cupe de aur şi a se întoarce în 'Capela Îngerului'. Ulterior, patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări, apoi iese şi împarte lumina credincioşilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Drumul Luminii Sfinte de la Ierusalim în România. În Țara Sfântă se fac ultimele pregătiri înainte de sluba de Învierea Domnului