Mii de oameni din nordul ţării respiră aer cu cianuri. În Maramureș, dezastre ecologice se pot produce oricând
Mii de oameni din nordul ţării respiră aer cu cianuri. Iazul de decantare de la Bozânta Mare, din Maramureş, a fost închis în urmă cu 14 ani, dar nu a fost ecologizat nici până astăzi. Tot ce a ajuns în ape după ce barajul de decantare s-a rupt, ajunge acum în corpul localnicilor.
De Simona Vasiac la 23.04.2021, 09:47- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Acum puteţi consuma apă fără probleme?
Da, da, ne-au curăţat-o şi ei dar o curăţăm şi noi.
Şi legume puteţi mânca sau e periculos?
Da, le spală.
- Comisia Europeană oferă sprijin financiar pentru ca cel puțin un sfert din terenurile agricole europene să fie...
- O adevărată insulă de gunoi s-a format în apropierea barajului de la Fărcaşele. Oamenii sunt uluiţi de...
- Eco Sud răspunde oamenilor din Craiova care s-au plâns de mirosurile de la groapa din Mofleni
Când temperaturile cresc sau pământul este uscat și bate vântul, aerul se umple de praf de steril de la fosta exploatare de aur de la Bozânta Mare. Iar în timp ce sănătatea a mii de oameni este pusă în pericol, autoritățile ridică din umeri.
În anul 2000, 100.000 de metri cubi de steril s-au deversat în râurile României şi, de acolo, în Marea Neagră. Cel mai grav accident de mediu a lăsat în urmă un adevărat dezastru ecologic.
În județul Maramureș, dezastre ecologice se pot produce oricând
În nordul țării, 16 iazuri miniere sunt nesupravegheate corespunzător. În perimetrul de la Bozânta Mare se exploata în trecut aur, iar praful care se ridică de fiecare dată când vântul bate mai tare conține particule de steril, metale grele și cianuri.
Anca Buteanu, medic de familie: În special, foarte multe probleme respiratorii bronsite ast bronsivc, grupa de varsta afectata imn general cei care au fost in campul muncii.
Iazul de decantare se află în proprietatea companiei Remin. De implementarea unui proiect de ecologizare ar fi trebuit să se ocupe tot o societate subordonată Ministerului Economiei. Reprezentanții acesteia spun însă că nu sunt bani.