Comisia Europeană oferă sprijin financiar pentru ca cel puțin un sfert din terenurile agricole europene să fie ecologice până în 2030
Agricultura ecologică trebuie să crească pentru a atinge obiectivele ecologice, spune UE, iar Comisia Europeană a declarat joi că va extinde sprijinul financiar și politic pentru a contribui la atingerea obiectivului ca un sfert din terenurile agricole europene să fie ecologice până în 2030.
Bani de la Comisia Europeană pentru agricultura ecologică
Agricultura produce aproximativ 10% din emisiile de gaze cu efect de seră din UE și se află pe prima linie a impactului schimbărilor climatice, cu valuri de căldură record și secete prelungite, reducând unele recolte europene, scrie Reuters.
Terenurile agricole organice, care restricționează pesticidele chimice, îngrășămintele sintetice și organismele modificate genetic, s-au extins cu peste 60% în ultimul deceniu în Uniunea Europeană, la aproape 9% din suprafața agricolă a blocului comunitar. Comisia a prezentat joi planurile de a accelera această expansiune și de a stimula cererea de produse ecologice, despre care a spus că va ajuta UE să își atingă obiectivul de a elimina emisiile nete până în 2050. Atingerea unei cote organice de 25% din terenurile agricole în acest deceniu ar proteja și albinele și biodiversitate, a spus Comisia.
Prin reducerea îngrășămintelor, agricultura ecologică poate reduce emisiile, deși nu abordează neapărat emisiile provenite de la animale, iar randamentele mai mici ale culturilor asociate cu agricultura ecologică pot însemna că sunt necesare mai multe terenuri, afectând potențialele economii de emisii. UE va cheltui 49 de milioane de euro (57,94 milioane de dolari) pentru promovarea produselor ecologice în acest an, 27% din bugetul său total pentru promovarea produselor agricole ale UE în țară și în străinătate.
Comisia a declarat că programul de subvenționare agricolă al UE, care este în curs de reformă, va oferi fermierilor 38-58 miliarde de euro în perioada 2023-2027 pentru eco-scheme, inclusiv producția ecologică. Organizația pentru agricultura și alimentația ecologică IFOAM a salutat planul UE ca „o nouă eră pentru transformarea sistemelor noastre alimentare”.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰