Un dezvoltator a dat mită pentru a construi un bloc de 80 de metri lângă Aeroportul Băneasa. Cât costa 1 metru de înălțime construit ilegal
Un om de afaceri din Capitală a fost reţinut, după ce a fost prins în flagrant de procurorii DNA când lua o şpagă de 70.000 de euro. Bărbatul ceruse banii unui dezvoltator imobiliar ca să intervină la Autoritatea Aeronautică.
De Cristina Filip la 04.07.2024, 14:55- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Miza șpăgii era construirea unui bloc turn, de 15 etaje, în apropierea Aeroportului Băneasa. Omul de afaceri, prin în flagrant, în timp ce lua mită, este Cezar Verziu, cunoscut ca fondator al unui lanț de magazine care distribuie produse de fast-food. Potrivit procurorilor DNA, și-a început activitatea infracțională în iunie 2023, atunci când i-a cerut unui dezvoltator imobiliar 33.500 de euro, în schimbul promisiunii că îi va obține un aviz de la Autoritatea Aeronautică, pentru a construi acest bloc turn. Avea nevoie de acest aviz, dat fiind faptul că plănuia să construiască în apropierea Aeroportului Băneasa, iar înălțimea la care voia să ridice clădirea putea pune în pericol zborurile aeronavelor din această zonă. Ulterior, i s-a părtu că suma cerută este mult prea mică pentru serviciile pe care le putea oferi, așa că, în perioada 1 - 3 iulie i-a mai cerut acestuia 70.000 de euro omului de afaceri. Acesta din urmă a anunțat, însă, procurorii, care au organzat un flagrant.
Cezar Verziu a fost prins în timp ce lua banii, a fost ridicat de anchetatori și dus la audieri. A fost reținut, iar astăzi urmează să fie prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă.
Flagrant cu mită de 70.000 de euro. Ce spun procurorii
Redăm mai jos, integral, comunicatul DNA:
- Prodecanul Universității de Științele Vieții din Timişoara, prins în timp ce lua mită de la un student. I-a...
- Ofiţerii MAI care coordonau traficul cu migranţi cereau şpagă mii de euro: "Tre' să dea nevastă-mea vreo doi...
- STENOGRAME. Poliţista şpăgară de la Locală a sărit pe geam când au venit mascaţii şi şi-a sunat prietena....
"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 03 iulie 2024, a unui inculpat, persoană fizică, pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată. În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: În luna iunie 2023, inculpatul ar fi pretins de la un om de afaceri suma de 33.500 euro (1.000 euro/metru de înălțime, începând de la înălțimea de 46 m, având în vedere că solicitarea omului de afaceri era pentru construirea unui imobil cu înălțimea de 79,50 m), pentru a-și trafica presupusa influență pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra unor persoane din conducerea Autorității Aeronautice Civile Române (AACR) și că-i va determina pe aceștia să emită cu celeritate un aviz necesar edificării unui proiect imobiliar pe raza municipiului București.
Ulterior, pretențiile inculpatului ar fi crescut, astfel că, în perioada 01-03 iulie 2024, acesta ar fi pretins de la aceeași persoană suma de 70.000 euro, bani pe care i-ar fi primit în data de 03 iulie 2024, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. La data de 04 iulie 2024 inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019".