Antena Meniu Search
x

Video Ofiţerii MAI care coordonau traficul cu migranţi cereau şpagă mii de euro: "Tre' să dea nevastă-mea vreo doi 'căței'. Bagă-i acolo în portbagaj"

Zile la spa pentru avize de muncă. Ofiţerii MAI care coordonau traficul cu migranţi cereau şpagă mii de euro, dar se mulţumeau şi cu câteva zile de cazare la hoteluri scumpe. Referatul procurorilor DNA scoate la iveală o schemă piramidală din care făceau parte foşti şi actuali şefi de la Imigrări.

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 07.06.2024 , 20:25

Coordonatorul gulerelor albe din traficul cu migranţi, spun procurorii, era colonelul MAI Claudiu Perian, fost şef la Imigrări în Caraş Severin. După ce a ieşit la penisie, fostul şef de la Imigrări şi-a deschis o firmă de recrutare de angajaţi străini pentru care, spun procurorii, obţinea ilegal permise de şedere, chiar din fostul lui birou. În perioada în care a fost supravegheat, a fost filmat de mai multe ori în sediul de la Imigrări, la calculatorul actualulu şef. De pe contul lui făcea programări şi modificări. Ca să nu dea nimănui de bănuit, spun anchetatorii, cei doi ar fi avut o strategie: de fiecare dată când făceau afaceri ilegale încuiau cu cheia uşa biroului.

Discuţii din stenograme

  • CLAUDIU PERIANU: Vezi că am făcut acuma programări, ce-ai mai avut și mi-au mai rămas 80 până la sfârșitul lunii.
  • Mitruș Vali: Ooo... octombrie?
  • CLAUDIU PERIANU: Septembrie. Mai fac și mâine.
Vezi și

Afacerea a fost demascată după ce, unul dintre patronii firmelor fantomă a ajuns în faţa procurorilor DNA. Bărbatul a povestit că a ajuns la actualul şef de la Imigrări prin intermediul unui poliţist. Ofiţerul i-a promis să îl ajute cu emiterea avizelor de muncă şi l-a pus în legătură cu un subaltern, agent de poliţie. Omul de afaceri a depus, pe rând, cereri pentru 10 muncitori străini şi de fiecare dată agentul i-ar fi cerut mită: două sau trei mii de euro. O parte pentru el, o parte pentru şeful lui. Ultima dată, denunţătorul a depus cerere pentru 24 de migranţi pentru care i s-ar fi cerut 5.000 de euro. De teamă să nu fie interceptaţi, foloseau un limbaj codat.

Pe acelaşi subiect

Discuţii din stenograme:

  • FLAVIUS MITROI: Ce faci, 'coane?
  • VALI MITRUŞ: Ceau, ceau!
  • FLAVIUS MITROI: Ceau, ceau! Stai două secunde… Tre' să vină să dea nevastă-mea acum vreo doi căței. Știi?
  • VALI MITRUŞ: Bă, lasă-mă bă… N-am unde să-i țin!
  • FLAVIUS MITROI: Ce?
  • VALI MITRUŞ: N-am unde să-i țin!
  • FLAVIUS MITROI: Nu ție. Bagă-i aicea în portbagaj, să nu… Bagă-i acolo în portbagaj!
  • VALI MITRUŞ: Uite aicea îs, ăștia sunt 2.500 de euro.

Şefii de la Imigrări încălcau atât de flagrant legea, încât o angajată de la juridic le atrage atenţia.

  • ANGAJATĂ: Ajută-mă și pe mine să înțeleg, ce măsuri ați luat voi împotriva cetățenilor ăstora pakistanezi? Cum le-ați refuzat cererea cu comunicare, n-ați emis decizii de returnare. În baza a ce legi ați făcut voi asta?
  • VALI MITRUŞ: 194!
  • ANGAJATĂ: Bun! Da' nu există așa ceva! Este ilegal măsura voastră! Deci voi ați lăsat străinii ilegal pe teritoriul ROMÂNIEI? Poftim? Păi da' sunt în ședere ilegală le-ați respins cererea și ei sunt în aer! Nu este corect și normal să faci așa ceva! Nu-i legal! Eu n-am ce să vă apăr!

Anchetatorii vorbesc de aproape 1200 de cetăţeni străini care ar fi ajuns la noi în ţară, doar în ultimii doi ani. Majoritatea din Pakistan și Bangladesh, dar şi din Sri Lanka, India, Nepal și Sudan. Unii repreznetau un potenţial risc terorist, spun anchetatorii. Nu România era destinaţia finală, ci alte ţări din spaţiul Schengen. De pe urma lor, membri grupării ar fi obţinut între 1 şi 3 milioane de euro. După percheziţiile făcute în premieră împreună de DNA şi DIICOT actualul şef IGI a ajuns după gratii, iar complicii lui au fost lăsaţi sub control judiciar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei
Aţi ratat vreo vacanță din cauza întârzierii sau anulării unui zbor?
Observator » Evenimente » Ofiţerii MAI care coordonau traficul cu migranţi cereau şpagă mii de euro: "Tre' să dea nevastă-mea vreo doi 'căței'. Bagă-i acolo în portbagaj"