Antena LIVE

Curs valutar

Mitul cutremurelor prezise, demontat. Ce spun experţii despre olandezul care "a anunţat" seismul din Turcia şi a vorbit de altul în România: Coincidenţă nefericită

Utilizatorii reţelelor sociale le place să creadă că recentul cutremur din Turcia a fost predictibil. Seismologii spun că este de fapt o iluzie, o fantasmă a internetului, alimentată în special de personaje precum olandezul supranumit "Oracolul Seismelor", relatează AFP. 

De la 16.02.2023, 11:08
Urmările cutremului din Turcia Getty Images

"Mai devreme sau mai târziu va avea loc un cutremur cu magnitudinea de 7,5 în această regiune (zona centrală şi de sud a Turciei, Iordania, Siria, Liban)", a scris Frank Hoogerbeets pe Twitter, cunoscut ca şi "Oracolul Seismelor", cu trei zile înainte de seismul devastator care a lovit Turcia şi Siria la 6 februarie, relansând zvonurile cu privire la predictibilitatea cutremurelor.

Experţii sunt, însă, categorici: "Este imposibil de prezis locaţia, data exactă şi intensitatea unui cutremur", a dat asigurări Yann Klinger, director de cercetare în cadrul echipei de tectonică a Institutului de fizică a Pământului din Paris de la Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice (CNRS) din Franţa.

Seismologii dispun doar de hărţi cu faliile active, care riscă inevitabil să cedeze, pe baza cărora pot realiza previziuni - nu predicţii - pe o scară de minimum câteva decenii. "Epicentrul cutremurului recent se situează într-o zonă roşu intens. Adică ştiam foarte bine că acolo va avea loc un cutremur. Cu toate acestea, nu putem spune dacă acest lucru se va întâmpla mâine sau peste 50 de ani", a explicat Remy Bossu, seismolog şi secretar general al Centrului Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC).

Pe acelaşi subiect

Astfel, tweet-ul "vestitor" nu poate fi descris decât drept "coincidenţă nefericită", afirmă experţii. Mai ales că olandezul nu este este la prima sa "predicţie" şi nici la ultima. Recent a publicat o nouă "predicţie" alarmistă legată de România, fără nicio documentaţie ştiinţifică relevantă, bazată pe ideea că a trecut multă vreme de la ultimul cutremur. "Câteva informații de context: Din 1900, în România au avut loc cinci cutremure cu magnitudine 6 și patru cu magnitudine 7, majoritatea la adâncime mare (90-150 km). Ultimul cu magnitudine 7 a fost în 1990 și suntem în fereastra pentru următorul." Este mesajul postat pe Twitter de acelaşi individ pe 16 februarie.

"După cum îmi place să spun, un ceas stricat are dreptate de două ori pe zi. Primim predicţii tot timpul. A spune că va avea loc un cutremur în Turcia sau în Grecia este factual. Însă asta nu înseamnă o predicţie", a subliniat Remy Bossu.

Legătura dintre maree şi cutremurele puternice

Pentru "predicţia" sa, "Oracolul Seismelor" s-a bazat în principal pe forţele de atracţie ale mareelor, atribuite în mare parte Lunii. Cu toate acestea, chiar dacă mareele terestre sau oceanice cresc şi scad efectiv presiunea asupra faliilor seismice, această atracţie are o amplitudine foarte redusă şi "insuficientă pentru a declanşa ea singură un cutremur", a explicat Yann Klinger.

Cazul Iben Browning este un exemplu emblematic al acestei convingeri. Acest amator a prezis data şi ora unui cutremur major din centrul Statelor Unite pentru 3 decembrie 1990. "Iben Browning a invocat acelaşi mecanism celest. Acest raţionament a fost propagat în presă şi a căpătat o asemenea dimensiune încât în unele locuri au existat apeluri de urgenţă. Până la urmă, nu s-a întâmplat nimic", a spus Michel Campillo, geofizician şi seismolog, profesor la Universitatea din Grenoble, Franţa, şi membru al Academiei de Ştiinţe.

Al şaselea simţ al animalelor în prezicerea cutremurelor

Alţi internauţi insistă asupra comportamentului animalelor. Imagini video cu păsări au fost distribuite masiv începând de la 6 februarie, pretinzând că demonstrează o atitudine "ciudată", un semn precursor al unui seism.

"Ne-a fost adesea raportat comportamentul neobişnuit al câinilor, turmelor de oi sau al păsărilor chiar înaintea unui tremur puternic. Se crede că unele animale reacţionează la primele unde, undele "P", de amplitudine mai mică decât cele secundare, undele "S", care provoacă adesea cele mai multe daune. Este, aşadar, în principal o chestiune de sensibilitate şi nu de predicţie", a explicat Francoise Courboulex, specialistă în seismologie şi directoare de cercetare în cadrul CNRS.

Cu ajutorul senzorilor seismici, însă, seismologii sunt capabili să detecteze aceste unde "P" şi astfel pot declanşa sisteme de avertizare timpurie chiar dacă seismul a început deja. Acest sistem se poate dovedi util pentru a avertiza populaţia, în cazul în care epicentrul cutremurului nu se află sub o localitate, dar mai ales pentru a întrerupe imediat alimentarea cu gaz sau cu electricitate, evitându-se astfel producerea unui accident suplimentar, pe lângă pagubele cauzate de vibraţii.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

cutremur turcia cutremur siria cutremur gorj oracolul cutremurelor retele sociale predictii twitter
Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Cele două orașe din România care nu se suportă deloc. Nici nu vor să audă...
Fanatik.ro
Publicat 20.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Patru ZODII vor încheia această lună în forță. Nativii acestora au parte de...
Gandul
Publicat 20.09.2024
Mesajul operațiunii anti-Hezbollah: „oriunde crezi că ești în siguranță,...
Adevărul
Publicat 20.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 21 septembrie 2024. Gemenii trebuie să se desprindă de...
CaTine
Publicat 20.09.2024
Irinel Columbeanu și-a găsit liniștea alături de o altă femeie! Cine îi...
spynews.ro
Publicat 20.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc...
Click.ro
Publicat 20.09.2024
Dispozitivul Neuralink care ar putea reda vederea oamenilor, chiar dacă și-au...
Useit
Publicat 20.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum...
Redacţia.ro
Publicat 20.09.2024
„Colonelul zis «Tigrul» s-a îmbătat și a trimis zeci de oameni la moarte,...
libertatea.ro
Publicat 20.09.2024
Christina Aguilera sărbătorește 25 de ani de la debutul primului ei album cu o...
ZU
Publicat 20.09.2024
Ruladă cu gem de căpșuni. Un desert simplu, delicios și aspectuos
Hello taste
Publicat 20.09.2024
13 lucruri pe care trebuie să le știi despre pielea bebelușului tău
Deparinti
Publicat 20.09.2024
Cum se derulează lucrările la Autostrada București-Brașov. Cătălin Drulă,...
ziare.com
Publicat 20.09.2024
Fiica faimoasei Adamari López este model la vârsta de 9 ani. Alaïa a îmbrăcat...
Happy
Publicat 20.09.2024
Ce include o dietă sănătoasă. Alimentele de care ai nevoie în fiecare...
Medicool
Publicat 20.09.2024
"Spun de trei ani! Asta e problema la Rapid". Daniel Pancu a intervenit şi a...
orangesport.ro
Publicat 19.09.2024