Antena Meniu Search
x

Video Răspunsul specialiştilor la întrebarea dacă seismele din România au legătură cu cele din Turcia şi Siria

Cel mai puternic seism înregistrat în România în ultimii 5 ani a lovit unde ne aşteptam mai puţin. Tot în Oltenia, care s-a zguduit şi ieri. Cutremurul a avut loc la mică adâncime şi a fost urmat de mai multe replici. Două persoane au fost rănite şi zeci de oameni au avut atacuri de panică. Mai multe clădiri din trei judeţe au fost avariate, printre care primăria din Târgu Jiu şi Prefectura Gorj. Specialiştii susţin că nu se aşteptau la o mişcare atât de puternică a pământului, mai ales după numai 24 de ore de la precedenta.

de Redactia Observator

la 14.02.2023, 20:28

Vezi și

La ora 15:16, un seism cu magnitudinea de 5,7 pe Richter, produs la o adâncimea de 6,3 km, a zdruncinat bine oamenii care nici nu au apucat să-şi revină din prima sperietură. Epicentrul cutremurului a fost în comuna Leleşti din Gorj. La peste 100 de kilometri distanţă, în Haţeg, un cuplu stă în casă, pe canapea, şi discută. Se dezmeticesc repede. Doamna aleargă, ia copilul în braţele şi ies cu toţii teferi din casă.

Cutremurul s-a simțit în mai multe zone din țară

Într-o altă locuinţă din Tismana, toate obiectele încep să alunece, lustrele se clatină, iar masa se mişcă. Scenele se repetă în multe apartamente şi case. 

Clienţii dintr-o frizerie din Târgu Jiu sar de pe scaune speriaţi şi ies buluc din salon. În curtea primăriei din oraş mai multe maşini sunt avariate serios de cărămizile care s-au desprins din clădire. Poliţiştii au împrejmuit zona, iar zeci de muncitori au început să adune mormanele de moloz.

Pe acelaşi subiect

Primăria municipiului Târgu Jiu a fost devastată! De teamă că ar putea fi prinşi sub dărâmături, angajaţii primăriei au ieşit din clădire. O persoană a fost rănită şi a ajuns la spital.

Seismul a făcut pagube şi în prefectura Gorj. O sală de şedinţe este plină de tencuială şi bucăţi de cărămidă. Nu era nimeni acolo când s-a mişcat violent pământul. Iar pe o altă stradă, bucăţi uriaşe s-au desprins dintr-o faţadă.

Într-un magazin, aproape toate sticlele de pe rafturi s-au făcut ţăndări. Nimic n-a mai rămas pe etajere. Iar într-o sală de cinema o bucată uriaşă din tavan a picat. Turla mănăstirii Tismana din Gorj pare că stă să se prăbuşească. O bucată s-a desprins şi a rămas o gaură.

În timpul discursului şefului DSU, au mai avut loc două replici

Chiar în timpul discursului şefului DSU, au mai avut loc două replici de patru pe scara Richter. Seismul a fost simţit până la Timişoara.

În locuinţe, unele centrale electrice s-au decuplat automat pentru siguranţă. A fost un cutremur la indigo cu cel de ieri. Epicentrul seismului care a zdruncinat Oltenia și Banatul luni a fost în comuna Runcu din Gorj. La spitalul din Dobriţa, unde sunt internaţi aproximativ 150 de bolnavi, a fost risc de explozie. O conductă de gaze s-a fisurat.

Cristian Negrea, medic: Eram jos la camera de gardă, consultam un pacient şi am simţit că se zgâlţâie, parcă şi pereţii se mişcau. Am crezut că este o explozie la carieră. S-a simţit cum se mişcă clădirea.

Speciliştii spun că seismele din România nu au nicio legătură cu cele din Turcia. Iar faliile sunt diferite. Sub Turcia şi Siria acţionează plăci arabice şi africane, iar ţara noastră este influenţată de cele italiene.

Diaconescu, cercetător: Toată activitatea din zona asta, adică Gorj, este influențată de Marea Adriatică și Marea Tireniană din Italia. 

Avertismentele sunt clare. România nu este pregătită pentru un cutremur devastator. Potrivit ultimului raport al autorităţile, un seism ca cel din 1977 ar provoca moartea a peste 40.000 de oameni şi alţi 300.000 ar fi răniţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Răspunsul specialiştilor la întrebarea dacă seismele din România au legătură cu cele din Turcia şi Siria