Momentul în care un şofer teribilist provoacă un accident cu 4 morţi. Vinovatul, sancţionat de zeci de ori şi cu permisul suspendat de 3 ori
În ţara cu cei mai mulţi morţi pe şosele din Europa, amenzile nu sperie pe nimeni. Şoferul care a provocat accidentul cu patru morţi de acum două zile a avut permisul suspendat în fiecare an şi a luat zeci de amenzi pentru viteză, spune chiar ministrul de Interne. Iar noaptea trecută, doi tineri de 17 şi 18 ani au murit după ce s-au răsturnat violent cu maşina. Deşi abia îşi luase permisul, şoferul era deja cunoscut ca teribilist.
De Andre Rotaru la 01.07.2022, 21:00E momentul care a dus la moartea a patru oameni. Pe imaginile surprinse de o cameră de bord se vede cum maşina albă intră pe contrasens. O fracţiune de secundă mai târziu impactul este atât de violent încât maşina care circula regulamentar e pur şi simplu ridicată în aer.
Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne: Respectivul conducător auto care a produs accidentul... permisul l-a obţinut, cred, în 2018. I-a fost reţinut în fiecare an. 2018, 2019, 2020. A fost sancţionat de zeci de ori pentru nerespectarea regimului de viteză.
Zeci de amenzi fără niciun efect. Nici pentru şofer, mort şi el, şi nici pentru alţii, la fel de inconştienţi în trafic. Noaptea trecută, doi tineri au murit în Dolj după ce s-au răsturnat cu maşina. La volan era un adolescent de 18 ani care îşi luase permisul acum două luni. Avea o viteză atât de mare încât iubita lui, o fată de 17 ani, care stătea pe scaunul din dreapta, la impact a fost aruncată peste gardul unei case din apropiere. Medicii nu au mai putut să o salveze.
''Au venit, a dat în stâlpul la gard şi impactul ăla s-a dat peste cap. Băiatul am înţeles a ieşit pe uşa din dreapta în gardul ala acolo şi o fetiţă a sărit peste gard, peste foişorul ăla acolo şi...''
- Dragoș și Maria, de doar 18 ani, au murit după ce s-au răsturnat cu BMW-ul în Dolj. Trupul fetei a fost găsit...
- Beat și fără permis, filmat cum rupe cu BMW-ul un stâlp în centrul Sucevei. Tânărul a luat-o la fugă după...
- ANIMAŢIE GRAFICĂ. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe Drumul Morţii în care patru oameni au murit
Tânărul vinovat era celebru pe grupurile de şoferi de pe reţelele de socializare. Oamenii povestesc că tura motorul maşinii printre blocuri şi chiar se lua la întrecere pe străduţe cu alţi şoferi.
Aurel Moraru, instructor auto: Cei care se înscriu în şcoala de şoferi sunt testaţi psihologic şi medical. De cele mai multe ori şi în toate cazurile aproape, primesc aviz favorabil. Cred că şi aici ar trebui testaţi mai mult.
Specialiştii spun că de vină sunt legile blânde şi slaba pregătire din şcoli
Specialiştii spun că teribilismul merge mână în mână cu legile blânde şi cu slaba pregătire din şcoli, iar asta se vede în statistici. România este ţara cu cei mai mulţi morţi pe şosele. Conform datelor Eurostat, anul trecut, dintr-un milion de români, 93 au murit în accidente petrecute pe șoselele de la noi. O creştere cu 8 procente, faţă de 85 de victime, câte s-au înregistrat în 2020. La nivelul întregii Uniuni Europene, 3 din 4 victime au fost bărbați, iar statisticile arată că tinerii între 18 și 24 de ani sunt cei mai predispuși la a fi implicaţi în accidente rutiere fatale.
Titi Aur, specialist în conducerea defensivă: N-au înţeles exact cum e povestea cu maşina, n-au înţeles pericolul cu adevărat. Ne e frică să facem legi dure ca să nu cumva să fim nepopulari. Ne e frică să aplicăm pentru că vin şefii sau politicienii, şi aici mă refer la poliţişti sau la procurori, să nu cumva să spună "Domnule, dar chiar aşa, chiar trebuia închisoare pe viaţă pentru că a făcut un accident?".
Aurel Moraru, instructor auto: Părinţii, în unele cazuri, le cumpără maşini şi automobile foarte puternice. Ei în şcolile de şoferi n-au depăşit un 50-60 la oră. Aici se trezesc că după ce au ieşit din şcoala de şoferi nu îi mai opreşte nimeni, nu îi mai obligă nimeni.
Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne: Pentru astfel de oameni sancţiunile sunt încă prea moi, deci prea blânde.
Doar că legile mai aspre zac în parlament: trei proiecte de lege care ar trebui să aducă sancţiuni drastice pentru şoferii iresponsabili se află în prezent pe mesele aleşilor.