''Ne este frică!'' Vasluienii, terorizați de urşi. Localnicii se tem pentru vieţile lor, dar şi pentru animalele din gospodărie
Dacă acum câteva luni au fost observate doar câteva urme, de o lună întâlnirea cu cel mai puternic animal salbatic din România a devenit o obişnunţă în Vaslui. Alertele Ro-Alert, și apelul autorităților locale la calm mai mult au creat panică printre localnicii în zonele în care urșii și-au făcut apariția.
De Redactia Observator la 08.06.2023, 08:07În judeţului Vaslui, existenţa ursului brun a devenit o normalitate. În pădurile din județ au fost văzute ursoaice cu pui, dar și masculi. Cei care au identificat și monitorizat animalele sălbatice se aşteaptă ca numărul acestora să crească.
Vasile Negru, director AJVPS Vaslui: În mod natural specia urs brun nu are duşmani. Singurul duşman pe care îl are ursul este omul. Omul îl poate ucide legal şi nelegal.
Urşii tineri sunt ierbivori, dar după vârsta de 5-6 ani urşii devin omnivori. În momentul în care s-au obişnuit cu carnea aceştia devin cu adevărat periculoşi.
Vasile Negru, director AJVPS Vaslui: Ursul adevărat este acela care ucide. Este un animal puternic care fuge cu o viteză de peste 70 km la oră şi pentru aceasta avertizăm cetăţenii şi pe toţi cei care văd urs să nu se apropie de el, să nu-l hăituiască, să nu-l ia din urmă cu câini, cu furci, cu topoare, să-l sperie.
- Sub teroare: Un urs surprins de camere alergând minute în șir o oaie în Comarnic. Animalele sălbatice au creat...
- Ursul năzdrăvan şi câinele curajos: Reţeta unei goane nebune prin curtea unei brașovence. Marea...
- Ursuleţ la plimbare prin Braşov, în plină zi, aproape de Spitalul Sf. Constantin. A fost trimisă o avertizare...
Situația creată, care a indus panică in rândul vasluienilor, a fost analizată și în Comitetul Judeţean pentru Situații de Urgența Vaslui.
Daniel Onofrei, prefect Vaslui: Deocamdată nu avem semnalate atacuri şi sperăm nici să nu fie.
Localnicii se tem pentru vieţile lor, dar şi pentru animalele din gospodărie
Sătenii spun însă că le este teama să mai iasă din casă noaptea și că le este frică să nu fie atacați, atât ei cât şi animalele din gospodării.
"Da, cum să nu ne fie frică de urs. Ne este frică. E animal mare şi e puternic. Poate să vină în sat să se repeadă la om, la animale.''
Ultima dată, ursul a fost fotografiat pe DN 2 F, pe raza comunei Ivănești, în apropierea satelor Bleșca și Ursoaia. Primarul comunei, Vasile Novac, este cel care a dat nas în nas cu Moș Martin și care a organizat prima acțiune de îndepărtare a animalului din zonă. Dar degeaba.
Vasile Novac, primarul comunei Ivănești: Am primit semnale, cetăţenii ne întreabă ce se întâmplă, cum de ursul a ajuns la noi şi normal că sunt speriaţi. Cetăţenii trebuie să meragă la muncile câmpului, este sezonul în care se coseşte, se merge la prăşit.
Deşi vorbesc despre comisii şi planuri de măsuri, deocamdată autoritatile îndeamnă oamenii la calm și prudență atunci când se întâlnesc cu ursul.