Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Noi trebuie să ne obișnuim cu acest virus
Vârful epidemiei de coronavirus ar putea fi atins în România peste două săptămâni, cred mai marii din Sănătate. Până la finalul lunii, numărul cazurilor ar putea ajunge la 10-12 mii. Dar asta doar dacă sunt respectate restricţiile. Încălcarea regulilor ne va ţine pe toţi mult mai mult în case.
De Redactia Observator la 16.04.2020, 21:40- Specialiștii anunță că vârful epidemiei de coronavirus ar fi în câteva săptămâni în România.
- Specialiștii recomandă menținerea restricțiilor.
Vârful epidemiei de coronavirus ar putea fi atins în România peste două săptămâni, cred mai marii din Sănătate. Până la finalul lunii, numărul cazurilor ar putea ajunge la 10-12 mii. Dar asta doar dacă sunt respectate restricţiile. Încălcarea regulilor ne va ţine pe toţi mult mai mult în case. Şi un alt avertisment important: la 20 de mii de îmbolnăviri, sistemul sanitar poate intra în colaps.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Noi ne-am pregătit la un număr maxim de cazuri de 10, 12 mii într-o fază uşoară, lentă. Ce am prognozat la început, spre şapte, zece zile după Sărbătorile Pascale, când să avem acel vârf. Şi pe urmă să venim pe pantă descendentă.
În ultimele cinci zile, cazurile de coronavirus au crescut încet dar sigur în România. De la 6.300 de oameni infectaţi, bilanţul se apropie acum de 8.000. În următoarele două săptămâni, ar putea fi înregistrate alte 4.000 de noi cazuri.
Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie: În ultimele zile, practic, am avut o zonă de platou, undeva în jur de 300 de cazuri, poate puţin peste 300 de cazuri. Ceea ce vedem astăzi este rezultatul, dacă vreţi, a activităţii de săptămâna trecută.
Important este cât de abruptă va fi panta creşterii spun specialiştii.
Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie: De exemplu, dacă încerc să iau modelul italian, o dublare a numărului de cazuri la două, trei zile, atunci vom avea o problemă.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Dacă nu respectăm măsurile, putem să ne ducem şi la 15, spre 20 de mii de cazuri. Sistemul sanitar ar face faţă în acest scenariu sumbru? În acest moment, sistemul sanitar face faţă. Dar la 20 de mii ar face faţă? Într-un alt registru, sistemul sanitar ar vibra. Asta ar înseamna că noi ar trebui să tragem foarte mult de ce înseamnă terapie intensivă şi clinicile de boli infecţioase performante.
Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie: Dacă reuşim să trecem cu bine de această perioadă putem să ne gândim la o relaxare a măsurilor din acest moment cu condiţia să intrăm într-un trend descrescător care să fie susţinut mai multe zile, măcar o săptămână. Relaxarea măsurilor se va face treptat şi diferit de la zonă la zonă.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Noi trebuie să ne gândim, să ne obişnuim cu acest virus. Încă vreo două sezoane va trăi cu noi. Nu va avea amploarea pe care a avut-o până acum, dar va trăi cu noi. Va trebui să menţinem aceleaşi precauţii. Va trebui pentru o primă perioadă să rămânem, chiar dacă suntem mai liberi pe stradă, cu măştile şi cu mănuşile în următoarea perioadă. Şi mă refer la următoarea perioadă deşi mă refer după 20 mai, 1 iunie.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că următoarele săptămâni vor fi critice în Europa.
Hans Kluge, director Organizația Mondială a Sănătății Europa: Nu vă faceți iluzii! În ciuda vremii primăvăratice, încă suntem în mijlocul furtunii. În ultimele zece zile, numărul cazurilor raportate aproape că s-a dublat, ajungând la aproape un milion.
Jumătate dintre cazurile mondiale de Covid-19 sunt în Europa. În Marea Britanie, Turcia și Ucraina trendul este, la fel ca în cazul României, în creştere.