"Nu era să stau cu morții nebăgaţi!'' Cum se apără administratorii cimitirului din Alba Iulia, după ce sarcofagul roman de 1.700 de ani a fost distrus cu excavatorul
Una dintre cele mai mari "descoperiri arheologice" din ultima perioadă a fost făcută de un... excavator. Un sarcofag vechi de aproximativ 1700 de ani a fost făcut bucați în timpul săpăturilor pentru extinderea cimitirului municipal din Alba Iulia. Administratorii cimitirului se apără şi spun că legea le dă voie să facă astfel de săpături. În plus, ar fi chemat arheologii în urmă cu câţiva ani să asiste, însă nu au primit răspuns.
De Redactia Observator la 02.03.2023, 07:48Anca Timofan, arheolog: Avem în faţă un sarcofag superb, monumental, mare, care a fost, efectiv, scos cu excavatorul, aruncat aici.
Descoperirea a fost făcută de arheologi în mormanul de pământ aruncat într-o margine a cimitirului aflat în proces de extindere. Totul a pornit în urma sesizări primite pe pagina Muzeului Național Al Unirii.
Reporter: Cât de vechi ar fi?
Radu Ota, arheolog: Deci, secolul doi, anul 100 şi ceva. Şi sunt foarte rare. Asta este foarte important pentru că este o piesă de patrimoniu foarte valoroasă.
Arheologul a explicat că sarcofagul avea peste doi metri şi că mai există doar încă unul asemănător, însă nu are o inscripție atât de bine realizată.
George Bounegru, arheolog: Avem acest decor sculptural cu chipul Gorgonei Medusa. Este un decor tipic pentru atelierele de la Alba Iulia, există sub forma asta reprezentată și pe alte monumente funerare, dar este o raritate.
Ar fi aparţinut unui tânăr bogat.
"Este un monument care este susceptibil de a fi în categoria tezaur. Doi la mână, eu sunt uluit de brutalitatea cu care s-a acţionat.''
George Bounegru, arheolog: Suntem într-un sit arheologic şi această suprafaţă trebuie să intre sunt incidenţa legilor de patrimoniu şi să fie făcută cercetare arheologică preventivă.
Anca Timofan, arheolog: Am mai găsit un sarcofag care a aparţinut unui copil puţin mai încolo. Încă unul!
Cum se apără administratorii cimitirului din Alba Iulia
Administratorii cimitirului spun că nu e vina lor.
Ion Radu Bogdan, administratorul Cimitirului Municipal: La nivel legislativ este un vid. Mormintele, săpătura pentru morminte, pentru cavouri, pentru borduri, nu se supun Legii 50 a construcțiilor.
În plus, în urmă cu câţiva ani i-ar fi invitat pe arheologi să asiste la săpături, dar n-a primit niciun răspuns.
Ion Radu Bogdan, administratorul Cimitirului Municipal: Eu, normal că mi-am văzut de treabă. Că nu era să stau cu morții nebăgaţi. Tot răul e spre bine! Că, dacă nu săpam, nu-l găseau! Vă daţi seama, acolo rămânea încă 3.000 de ani!
Poliţia a deschis un dosar penal în acest caz.