Antena Meniu Search
x

Arheologul care fura comori din mormântul lui Tutankamon. Misterul de 100 de ani a fost desluşit

Howard Carter, arheologul care a descoperit mormântul lui Tutankhamon în 1922, a fost mult timp suspectat de egipteni că a furat obiecte preţioase din sarcofag înainte ca acesta să fie deschis oficial. Dar, în timp ce zvonurile au indignat generaţii, a fost dificil de găsit dovezi în acest sens, scrie The Guardian.

de Antonia Roşu

la 09.11.2022, 09:35

Arheologul care fura comori din mormântul lui Tutankamon. Misterul de 100 de ani a fost desluşit
Arheologul care fura comori din mormântul lui Tutankamon. Misterul de 100 de ani a fost desluşit - Profi Media

Acum, acuzaţia că Howard Carter s-a folosit de bunuri „furate fără îndoială din mormânt” a apărut într-o scrisoare nepublicată care i-a fost trimisă în 1934 de un savant britanic eminent din propria echipă de cercetare, potrivit news.ro.

A fost scrisă de Sir Alan Gardiner, de profesie filolog. Carter îl desemnase pe Gardiner să traducă hieroglifele găsite în mormântul vechi de 3.300 de ani, iar mai târziu i-a dat o „amuletă whm”, folosită pentru ofrande aduse celor morţi, asigurându-l că nu a provenit din mormânt.

Gardiner i-a arătat amuleta lui Rex Engelbach, directorul britanic de atunci al Muzeului Egiptean din Cairo, şi a fost consternat să afle că într-adevăr provenea din mormânt, deoarece se potrivea cu alte artefacte - toate făcute după aceeaşi matriţă.

Mormântul faraonului a fost descoperit de către arheolog acum o sută de ani

Pe acelaşi subiect

Trimiţând o scrisoare către Carter, el a precizat: „Amuleta pe care mi-ai arătat-o ​​a fost, fără îndoială, furată din mormântul lui Tutankhamon”.

Scrisorile, aflate acum într-o colecţie privată, vor fi publicate într-o carte viitoare de la Oxford University Press, „Tutankhamon and the Tomb that Changed the World”.

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la descoperirea lui Carter şi a susţinătorului său financiar, Lord Carnarvon, a mormântului. În următorul deceniu, Carter a supravegheat îndeaproape mutarea şi transportarea obiectelor pe Nil până la Cairo, pentru a fi expuse în Muzeul Egiptean.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Inedit » Arheologul care fura comori din mormântul lui Tutankamon. Misterul de 100 de ani a fost desluşit