Numărul cazurilor de infectări cu tulpina Delta depistate în România a ajuns la 87. Trei persoane nevaccinate din Bacău și Argeș au murit
În România au fost depistate până în prezent 87 de cazuri de infectări cu tulpina Delta a coronavirusului, iar trei persoane nevaccinate au decedat din această cauză. Potrivit INSP, cele mai multe dintre cazuri au apărut în 18 focare din 7 județe. Cu toate acestea, subliniază INSP, nu există evidențe de transmitere comunitară susținută la nivel național.
De Ana Maria Ghiarasim la 13.07.2021, 17:34Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), până la data de 11 iulie 2021, cele mai multe cazuri de infectări cu tulpina Delta au fost înregistrate în județele Argeș, Dolj, București și Ilfov.
Dintre acestea, 56% (49 cazuri) se află în 18 focare, dintre care 13 familiale (22 cazuri) și 5 de colectivitate (27 cazuri), din 7 județe: Argeș (3), Bacău (1), Brașov (1), Dolj (4), Ilfov (3), Iași (1), Teleorman (1) și mun.București (4). Dintre cazurile din focare, pentru 4 a fost menționat istoricul de călătorie într-o zonă cu transmitere comunitară susținută a variantei Delta (3 în India), respectiv 1 în Finlanda.
Potrivit INSP, 36% (31 cazuri) nu au nicio legătură epidemiologică menționată, iar 6% (5 cazuri sporadice) au istoric de călătorie, din care 2 în UK, 1 în Turcia, 1 în Irlanda și 1 este angatul unei firme de transport internațional.
Au existat și două cazuri în care persoanele infectate au refuzat colaborarea cu DSP.
- Ţări în care tulpina Delta a noului coronavirus a devenit dominantă. Când este aşteptat acest moment în România
- Israelul a început să administreze a treia doză de vaccin Pfizer. Cine sunt persoanele chemate din nou la vaccinare
- Sistemul de sănătate din Tunisia, în colaps după creşterea infectărilor cu tulpina Delta. „Suntem într-o...
Trei persoane nevaccinate au murit infectate cu varianta Delta
Până în prezent au fost înregistrate 3 decese la cazuri confirmate cu varianta Delta. Este vorba de o femeie în vârstă de 72 de ani, din jud. Argeș, având condiții medicale preexistente și nevaccinată anti-SARS-CoV-2, despre un bărbat în vârstă de 62 de ani, din jud. Bacău, cu istoric de călătorie în Irlanda, având condiții medicale preexistente și nevaccinat anti-SARS-CoV-2, respectiv despre un bărbat în vârstă de 35 de ani, din jud. Bacău, cu istoric de călătorie în Finlanda, având condiții medicale preexistente și nevaccinat anti-SARS-CoV-2.
Bărbatul de 35 de ani din județul Bacău a fost sursa unui focar familial cu 5 cazuri de COVID-19, din care 4 confirmate cu varianta Delta.
„În acest moment nu există evidențe de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Delta”, precizează INSP.
Tulpina Delta, motiv de îngrijorare la nivel mondial
Într-un moment în care pandemia de coronavirus părea să fie pe final, noua tulpină Delta provoacă număr record de infectări, dar şi multă îngrijorare la nivel mondial. Tulpina Delta a noului coronavirus a devenit dominantă în special în ţările care au legături strânse cu India. Vorbim aici despre ţări din zona Commonwealth, precum Australia şi Marea Britanie, dar şi despre ţări care au multe legături indirecte cu India, precum Brazilia, sau ţări mai slab dezvoltate unde, de asemenea, rata de vaccinare împotriva coronavirusului este mică.
Specialiştii trag un semnal de alarmă în legătură cu tulpina Delta a noului coronavirus şi spun că această tulpina poate sta la baza valului patru al pandemiei de coronavirus care ar urma să lovească în toamna acestui an.
Asta însă şi pentru că rata de vaccinare împotriva Covid-19 este una încă mică la nivel global, iar testele efectuate au arătat că anticorpii dezvoltaţi în mod natural, prin trecere prin boală, nu asigură o imunitate deosebită şi vizavi de tulpina Delta a noului coronavirus.
În total, tulpina Delta ar fi fost descoperită până acum în peste 100 de ţări şi ar fi produs mari probleme în special în ţările unde sistemul de sănătate oricum era şubred.
Autorităţile din România, despre tulpina Delta a noului coronavirus
Autorităţile din România vorbesc despre un scenariu sumbru când vine vorba despre tulpina Delta a noului coronavirus. Asta în special pentru că viteza cu care se vaccinează românii împotriva noului coronavirus a scăzut dramatic din momentul în care au fost eliminate multe dintre restricţiile impuse în ultima perioadă.
Valeriu Gheorghiţă, şeful campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, a precizat că tulpina Delta a noului coronavirus este extrem de contagioasă, o persoană infectată cu tulpina respectivă putând să infecteze alte şase sau chiar şapte persoane într-o perioadă extrem de scurtă de timp. Iar mesajul transmis de Valeriu Gheorghiţă este cât se poate de ferm: "Fără a crește numărul de persoane vaccinate, va fi foarte greu să evităm mai târziu o creștere a numărului de cazuri".