Sistemul de sănătate din Tunisia, în colaps după creşterea infectărilor cu tulpina Delta. „Suntem într-o situație catastrofală”
Sistemul de sănătate din Tunisia este la pământ, după ce unităţile de terapie intensivă destinate bolnavilor de coronavirus sunt pline. Oficialii din domeniul sănătăţii au avertizat că totul se întâmplă din cauza creşeterii de cazurilor de infectări cu tulpina Delta, extrem de infecţioasă, care a luat amploare în Orientul Mijlociu.
Armata tunisiană a fost mobilizată pentru a impune noi restricţii în unele dintre cele mai afectate zone ale ţării. Aproximativ 10.000 de cazuri noi şi 134 de decese au fost înregistrate în doar 24 de ore, zilele trecute, când s-a înregistrat un record zilnic la nivel naţional, de la începutul pandemiei. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Tunisia, Nisaf Ben Alia, a declarat că situaţia este catastrofală.
Lipsa paturilor şi a tuburilor de oxigen agravează situaţia sanitară din Tunisia
Ben Alia a declarat că Tunisia se confruntă, zilele acestea, cu o lipsă acută a paturilor în secţiile ATI, dar şi a tuburilor de oxigen, o situaţie care îngreunează şi mai mult activitatea medicilor. Presa locală a transmis că aceştia au fost nevoiţi să lase pacienţii decedaţi în saloane, printre cei vii, şi asta pentru că lucrătorii de la morgă sunt suprasolicitaţi.
„Suntem într-o situație catastrofală. Sistemul de sănătate s-a prăbușit, putem găsi un pat în spitale doar cu mare dificultate. Ne străduim să furnizăm oxigen. Medicii sunt extrem de obosiţi. Barca se scufundă și, pentru a o salva, trebuie să fim cu toţii responsabili”, a comunicat Ben Alia.
Dr. Pierre Nabeth, care lucrează pentru programul de urgență medicală al OMS în regiune, a numit situația din Tunisia „foarte alarmantă”, mai ales că mai puţin de 12% din populație a fost vaccinată. "Se pare că varianta Delta a fost detectată încă din 18 mai, ceea ce este mult mai devreme decât am crezut. Ne așteptăm la o creștere uriașă a cazurilor din regiune, pe măsură ce diferitele variante vor apărea", a menitonat Nabeth.
Ca măsură de precauție, joi, Libia și-a închis frontiera cu Tunisia din cauza posibilei apariţii a unui al treilea val, care ar putea pune în genunchi şi sistemul lor de sănătate. Universitățile și școlile din Libia au suspendat cursurile timp de aproximativ două săptămâni din același motiv.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰