O terapie nouă le dă bolnavilor de Covid-19 din Timişoara o şansă în plus la viaţă
O terapie nouă le dă bolnavilor de COVID-19 din Timişoara o şansă în plus la viaţă. Cu ajutorul unor aparate speciale, pacienţii primesc de patru ori mai mult oxigen vital comparativ cu instalaţiile standard folosite acum în spitale şi astfel pot respira mai uşor. Deocamdată, au la dispoziţie doar trei asemenea aparate, primite ca donație.
De Iulia Pop la 27.01.2021, 21:26- Aparatul face parte din noua terapie folosită la Timișoara, care se bazează pe folosirea unui sistem de oxigen portabil, cu flux mare.
- Cele trei aparate au ajuns la spitalul din Timișoara în urma unor donații.
Când nu mai trebuie să te lupţi pentru fiecare gură de aer, începi să speri. Abia după ce a primit oxigenul preţios şi a început să respire fără greutate, Florin Niță a realizat că se va face bine.
Florin Niţă, pacient: ”Acum sunt conectat la acest aparat care este foarte bun, înainte eram direct la sursa de oxigen a spitalului. Aparatul acesta umidifica aerul pe care eu îl inspir, oxigenul, îi crează și o temperatură care mi-e comodă pentru a putea respira și totul se desfășoară mult mai natural”
După două săptămâni pe patul de spital, a învățat deja să vorbească în termeni medicali.
Pacienţii primesc de patru ori mai mult oxigen
Aparatul face parte din noua terapie folosită de Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara și care se bazează pe folosirea unui sistem de oxigen portabil, cu flux mare. Dă rezultate chiar şi în cazul bolnavilor cu forme severe de COVID- 19.
Principalul avantaj al terapiei pe care o folosesc in prezent medicii de la Spitalul de boli Infectioase Victor Babes din Timisoara se refera la debitul crescut de oxigen.
Aparatul oferă, în prezent, 40l/ minut, însă capacitatea sa maximă este chiar și de 60l/ min, asta comparativ cu aparatele clasice care au un debit de 15 l/ minut.
60 de pacienţi pot respira mai uşor cu ajutorul celor trei aparate portabile pe care le are acum spitalul. Medicii pot să ţină astfel sub control numărul celor care ajung la terapie intensivă.
Monica Marc, medic primar pneumolog: ”De fapt de aici a pornit ideea de a achiziționa aceste dispozitive, de la faptul ca in fiecare zi avem pacienti care s-ar preta sau consideram ca ar putea sa ajunga pe terapie intensiva si incercarea noastra de a face tot posibilul să minimalizam aceasta sansa, din păcate”.
Aparatele au ajuns la spitalul Timișoara în urma unor donații. Două au fost primite de la Fundația Comunitară, iar unul, de la un fost pacient. Dacă ar fi trebuit să le cumpere, ar fi costat aproape 100 de mii de lei.