Operaţiunea "Ghost Guns". Cine sunt interlopii care cumpărau arme letale fără date de identificare. Trapperul MGK şi liderul galeriei FCSB apar în dosar
Operaţiune de amploare cu peste 130 de percheziţii făcute în sudul ţării, inclusiv în Capitală, la traficanţi de arme şi substanţe periculoase. O reţea condusă de un turc ar fi vândut arme care nu pot fi detectate la mai multe grupări interlope, printre care clanurile Sportivilor şi Giuleşteni.
De Bogdan Dinu la 04.11.2024, 14:00
Descinderi de amploare, astăzi, în Bucureşti, dar şi în alte şase judeţe ale ţării.
Arme aduse din Turcia pentru interlopi români
Ținta este o grupare de crimă organizată care ar fi pus mâna pe zeci de arme de foc asamblate și aduse în țară de un cetăţean turc. Armele letale, cunoscute drept Ghost Guns, nu pot fi deţinute legal în niciun stat european. La noi în ţară erau vândute mai multor clanuri de interlopi. Vizaţi de aceste percheziţii au fost Giuleștenii, Sportivii, Litrașu, Ștoacă, Argintarii sau clanul Austrian.
De asemenea, vorbim și despre nume cunoscute în mediul muzical, trapperi şi lăutari. Toți au în comun aceeași faptă, pentru care mascații și procurorii au descins în această dimineață - ar fi procurat ilegal arme de foc. Sunt peste 130 de percheziții instrumentate de procurorii DIICOT. Din informațiile lor, un cetățean turc a adus in țara mai multe arme de foc fără inscripții.
- Operaţiunea "Ghost Guns" în Bucureşti şi şase judeţe. Cântărețul MGK, socrul lui Tzancă Uraganu şi mai...
- Interlopi din clanul Pian, călcaţi de mascaţi după o bătaie sălbatică în Giurgiu. O casă din Bragadiru,...
- Două familii de interlopi pregăteau un adevărat război în stradă, la Bărbulești. Înarmați cu săbii,...
Indivizii au fost duși la audieri la sediul DIICOT din Ploiești, rămâne de văzut ce au găsit anchetatorii dar și dacă vor lua vreo măsura împotriva suspecților.
Liderul galeriei FCSB şi trapperul MGK 666, vizaţi în dosar
Vizaţi de percheziţiile DIICOT sunt şi Gheorghe Mustaţă, liderul galeriei FCSB, dar şi trapperul Andrei Mihalache (MGK 666), potrivit unor surse din anchetă.
Potrivit acestora, vizat este şi socrul lui Tzancă Uraganu.
Comunicatul DIICOT:
Polițiștii și procurorii efectuează, în prezent, 131 de percheziții domiciliare, în municipiul București și în județele Prahova, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Ilfov și Teleorman. Din cercetările efectuate a reieșit faptul că, în septembrie 2023, un cetățean străin de origine turcă ar fi inițiat și constituit împreună cu mai multe persoane de naționalitate română o grupare de criminalitate organizată, specializată în procurarea și vânzarea de arme de foc (letale), fără marcaje de identificare și elemente de individualizare, asamblate prin utilizarea de componente aparținând mai multor producători din Turcia. Aceste tipuri de arme, cunoscute drept "Ghost Guns", au ca destinație mediul infracțional, având în vedere că nu pot fi deținute legal în niciun stat european. Armele ar fi fost introduse pe teritoriul României, ascunse în ansambluri rutiere de transport mărfuri sau în componentele unor autoturisme, fiind ulterior vândute, de către diverși intermediari, membrilor unor grupuri infracționale sau unor persoane cunoscute cu un comportament violent.
De la declanșarea cercetărilor și până la finalul lunii octombrie 2024, au fost scoase din circuitul ilegal 47 de astfel de arme letale. În cadrul operațiunii, sunt puse în aplicare peste 60 de mandate de aducere, audierile urmând a se desfășura la sediul D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Ploiești. Acțiunea este realizată cu sprijinul polițiștilor Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Direcției de Investigații Criminale, Direcției de Investigare a Criminalității Economice, Institutului Național de Criminalistică, Direcției de Ordine Publică, Direcției Rutiere, Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și inspectoratelor de poliție județene, precum și al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și serviciilor pentru acțiuni speciale și al jandarmilor. Această acțiune face parte din seria de măsuri luate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne și a partenerilor instituționali, pentru combaterea infracționalității, destructurarea grupărilor și asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică. În funcție de rezultatul activităților pe care le desfășurăm în teren, vom reveni cu detalii suplimentare. În continuare, voi prezenta rezultatele obținute de polițiștii de la arme, explozivi și substanțe periculoase în primele 9 luni ale anului. Astfel, în această perioadă, polițiștii au efectuat 2.612 acțiuni, dintre care 1.702 pe linie de arme și braconaj cinegetic, respectiv 910 acțiuni pe linie de explozivi și substanțe periculoase. De asemenea, au fost efectuate 9.964 de controale pe linie de arme la persoane fizice și juridice și 2.463 de controale pe linie de explozivi și substanțe periculoase. Activitățile operative întreprinse la nivel național au condus la indisponibilizarea a 2.273 de arme de foc (1.128 letale și 1.145 neletale), dintre care 584 deținute ilegal și a peste 130.000 de bucăți de muniție. Totodată, în urma acțiunilor derulate pe linia nerespectării regimului vânătorii și protecției fondului cinegetic, au fost indisponibilizate 6.325 de kilograme de carne de vânat, 535 de trofee de vânat, precum și 23 de autovehicule folosite la comiterea infracțiunilor de braconaj cinegetic. În urma acțiunilor derulate de polițiști pentru protecția mediului, au fost indisponibilizate 9 tone de articole pirotehnice, 710 kilograme și 380 de litri de precursori de explozivi, 632 de tone și 40.082 de litri de substanțe periculoase, 1.462 de tone și 9.190 de litri de produse de protecție a plantelor, 69.545 de tone și 430.617 litri substanțe periculoase devenite deșeuri, precum și 70 de kilograme de mercur. Acțiunile noastre pentru combaterea ilegalităților din domeniul armelor, explozivilor și substanțelor periculoase vor continua și în perioada următoare.