Oraşul din România unde şoferii de autobuz şi vatmanii trebuie să treacă alcooltestul când intră şi când ies din tură
Șoferii de autobuz și vatmanii din Iași trebuie să treaca, înainte de intrarea în tură, testul pentru alcool. Compania a cumpărat două aparate noi de testare a alcoolemiei cu sisteme integrate de înregistrare a datelor. Astfel, fiecare șofer este supus testării, atât la ieșirea pe traseu, dar şi pe neanunțate, în timpul serviciului.
De Redactia Observator la 01.02.2024, 18:20Așa își încep ziua cei aproape 500 de șoferi de autobuz și vatmani ai Companiei de Transport Public din Iași. Nimeni nu iese pe traseu înainte de a fi testat.
Clara Mihociu, reporter Observator: Înainte de montarea acestor 2 aparate, toţi şoferii şi toţi vatmanii companiei de transport public din Iaşi erau testaţi cu un alt timp de aparat etilotest, manual, folosit de către un angajat al companiei. Acum, toate datele înregistrate rămân salvate într-un soft şi pot fi oricând accesate de către cei aflaţi la conducerea companiei.
Cum vor fi pedepsiţi şoferii care sunt prinşi băuţi
Lavinia Popescu, purtător de cuvânt al CTP Iași: Zice de sancțiuni și siguranță. Dacă iese rezultat pozitiv, cei de la Siguranţa Circulaţiei vin cu un alt aparat, la fel ca cel de la Poliţia Rutieră şi se face o nouă testare. Conform regulamentului intern sunt sancţionaţi. În primul rând cu 10 la sută penalizare la salariu.
- Directorul internatului unde o elevă a vrut să coboare pe o sfoară din şireturi pe geam a anunţat incidentul...
- Bărbat găsit aproape în comă alcoolică, la cel mai mare spital de psihiatrie din ţară. Doi angajaţi dau vina...
- Dulciurile şi băuturile non-alcoolice care pot da rezultate pozitive la drugtest şi alcooltest
Doamna Lavinia este vatman de 4 ani și spune ca testarea nu îi dă emoții.
Lavinia, vatman CTP Iași: Nu mai poate nimeni să ne zică că nu suntem în regulă. Totul e foarte bine. La un click distanţă orice şef poate să verifice situaţia ta, că eşti ok.
Călătorii însă sunt reticenți. Deși ideea li se pare bună, nu cred că este şi suficientă.
Un şofer reuşise să fenteze sistemul şi a băut după începerea programului
Tânără: Nu ştiu, poate ar trebui testaţi în timpul zilei sau într-un moment în care să nu se aştepte neapărat.
Deși testele s-au făcut dintotdeauna, unii șoferi au reușit să păcălească sistemul de-a lungul timpului. În urmă cu doi ani un șofer de autobuz a băgat o adolescentă de 15 ani în comă în urma unui accident.
Deși fusese testat înainte de intrarea în tură, cu rezultat negativ pentru alcool, acesta a fost surprins de camerele de supraveghere din autobuz în timp ce cumpără și consumă pe traseu băuturi alcoolice.