Orădenii, avertizaţi prin RO ALERT să se baricadeze că sunt şerpi în zonă. Amendă de 5.000 de lei pentru cei care ucid un exemplar
Alertă mai puţin obişnuită în Oradea:''Atenţie, în zonă sunt şerpi! Închideţi uşile şi geamurile!''. Cu un astfel de mesaj s-au trezit locuitorii la intrările în bloc. În ultimele zile mai mulţi şerpi, unii chiar de un metru şi jumătate, au fost văzuţi în parcuri, pe alei şi în preajma unei grădiniţe. Cu toate că oamenii sunt speriaţi, autorităţile spun că aceştia nu sunt periculoşi şi nici agresivi. Mai mult, sunt protejaţi de lege, iar uciderea unui exemplar se sancţionează cu până la 5.000 de lei.
De Redactia Observator la 07.06.2023, 19:51Problema şerpilor din Oradea persistă de cel puţin o lună de zile. Odată cu venirea sezonului cald, reptilele şi-au părăsit culcuşurile de iarnă pentru a găsi hrană, dar şi pentru a se reproduce.
Un șarpe uriaș a fost văzut zilele trecute langa o grădiniță de la periferia orașului, însă, până la sosirea autorităţilor, s-a ascuns în vegetaţia bogată din zonă.
Marius Orbai, jurist garda de mediu Bihor: Spre deosebire de anii anterior, într-adevăr, s-au înmulţi numărul de sesizări cu privire la existenţa unor şerpi în anumite zone în Oradea, dar şi în judeţ. Şerpii, ca şi specie, e specie protejată. În cazul în care se identifică astfel de specii aceştia sunt relocaţi în zone naturale, dar ferite cetăţenilor.
Mihaela Cristescu, biolog: Este un comportament absolut normal care le asigură supravieţuirea individuală şi perpetuarea speciei, aşa cum se întâmplă la orice altă specie.
- Şarpe de aproape 2 metri, găsit într-un peco din Drobeta. Reptila, încolăcită pe cablurile de alimentare ale...
- Descoperire înfiorătoare a unei femei, după ce a simțit că pereții casei sunt calzi: "Sunt speriată de moarte"
- Prima cafenea cu şerpi şi şopârle, deschisă de un tânăr curajos din Malaezia. Clienţii, inclusiv copii, pot...
Şerpii care ajung în oraşe nu sunt periculoşi, susţin biologii
Mai mulți localnici au alertat autorităţile şi au cerut ajutor după ce au văzut şerpi pe lângă blocuri sau la locurile de joacă pentrzu copii.
Femeie: Avea un metru şi jumătate sută la sută. Am fugit noi din parc, nici nu am apucat să intrăm că ne-a fost frică.
Locatar: Probabil că sunt şi agresivi. Dacă rămâne uşa deschisă, poate intra şi în scară.
Şerpii care ajung în oraşe nu sunt periculoşi, susţin biologii, care spun că am convieţuit mereu cu ei dar nu am ştiut.
Sorin Coman, tehnician veterina: Din cauza condiţiilor de umiditate şi căldură care au fost în ultimul timp şi din cauza vegetaţie abundente şerpii erau în oraş, doar că nu atât de vizibili. Sunt şerpi inofensiv şi care preferă să evite contactul cu omul.
Cel mai important lucru când vedem un şarpe este să ne păstrăm calmul şi să nu ne apropiem de el. Panica şi zgomotele nu fac decât să-l agite.
Cornel Gingătașu, medic veterinar: Reacţia normală este cât mai multă pasivitate, mişcări lente, nu arătăm frică, nu fugim, ne retragem uşor şi mai ales nu atacăm şarpele cu beţe sau cu pietre.
Mihaela Cristescu, biolog: Şarpele este la fel de speriat ca şi noi, atunci când se întâlneşte întâmplător, nu este nici pentru el o bucurie sau o plăcere să se întâlnească cu altă specie, respectiv omul. Şi instinctul lui natural îi spune că trebuie să se retragă.
În ţara noastră trăiesc 10 specii de şerpi, dar dintre aceste doar 3 sunt veninoase: vipera cu corn, vipera de munte şi vipera de stepă. Şerpii veninoşi sunt uşor de recunoscut după forma capului triunghiular şi după desenele în zig-zag de pe corp.
În cazul în care suntem muşcaţi de o viperă este important să curăţăm rana şi să sunăm la 112. Nu trebuie să facem incizii, să aplicăm garou sau să punem gheaţă. Trebuie să ajungem la medic pentru a primi un ser antiviperin.