"Pădure urbană", în mijlocul Bucureştiului: unde va fi construit noul parc, de 6 hectare. Totul se face pe bani europeni
Capitala va avea un nou parc. Terenul pe care ar urma să se construiască se află în sud-estul oraşului şi se întinde pe o suprafaţă de aproape 6 hectare. Chiar şi aşa, nevoia de spaţii verzi este mult mai mare. Acum, un bucureştean beneficiază de doar 8 metri pătraţi de spaţiu verde, faţă de 26 cum prevede legea.
De Andreea Milea la 31.10.2024, 20:27Noul parc va fi construit pe un teren abandonat din Sectorul 4, aflat pe domeniul public al statului. Mai exact pe Şoseaua Vitan Bârzeşti.
Teren abandonat transformat în parc
Terenul care se întinde pe aproape 6 hectare valorează peste 20 de milioane de lei şi ar urma să fie transformat în parc sau în pădure urbană. Însă ca proiectul să devină realitate, Guvernul va trebui să transfere întreaga zonă în proprietatea Primăriei Generale.
Aşa ar putea să arate întreaga zonă în cazul în care va fi transformată în parc. Altfel, va fi împădurită complet. "Cred că pădure urbană pentru că vegetaţia este mai densă şi efectul asupra mediului este mai bun. Să instalăm, nu mai mult de un an, dar până când copacii o să ajungă la maturitate, durează", a declarat Nicuşor Dan, primarul Capitalei.
- Copaci de tablă într-un parc din Galaţi. Invenţie "inovatoare" într-un proiect de 2,8 milioane de lei. "Vii...
- Apare un parc nou în Bucureşti, cu o suprafaţă de 6 hectare. În ce zonă se va construi
- Nicuşor Dan, după scandalul de la Planşeul Unirii: Au fost rectificate cărţile funciare care atestă Primăriei...
Investiţie cu bani europeni
Întreaga investiţie va fi făcută cu bani europeni. Împădurirea unui metri pătrat de teren va costa sub 10 euro. Specialiştii spun însă că avem nevoie de mult mai mult spaţiu verde pentru a ajunge la normele recomandate de Uniunea Europeană.
"Nu trecem de 7, 7,5 mp pe cap de locuitor. Încă de la 1 ianuarie 2014 trebuie să avem 26 mp pe cap de locuitor iar după aceea au venit şi recomandările OMS care spun că sub 50 de metri e deja un pericol major pentru sănătatea cetăţenilor. De exemplu Delta Văcăreşti", spune Dan Trifu, preşedinte Eco Civica.
Ca să ajungem la 26 de metri pătraţi pe cap de locuitor am avea nevoie de 19 parcuri de dimensiunea Deltei Văcăreşti. Primarul general vrea însă să îi oblige pe dezvoltatori să construiască spaţiu verde pe cel puţin 30% din suprafaţa terenului pe care urmează să ridice blocuri.
Principala sursă de poluare din Capitală rămâne traficul rutier. An de an, aerul toxic provoacă 11.000 de decese în Bucureşti.