Pandemia de coronavirus activează sistemele de sănătate din întreaga lume
Pandemia de coronavirus activează sistemele de sănătate din întreaga lume pentru a limita numărul de oameni infectaţi. Un expert britanic a comparat noua pandemie cu cea de gripă spaniolă din 1918, când au murit 50 de milioane de oameni.
De Redactia Observator la 12.03.2020, 19:54- Pandemia de coronavirus activează sistemele de sănătate din întreaga lume
- Pandemia de coronavirus, comparată cu gripa spaniolă din 1918
Pandemia de coronavirus activează sistemele de sănătate din întreaga lume pentru a limita numărul de oameni infectaţi. Un expert britanic a comparat noua pandemie cu cea de gripă spaniolă din 1918, când au murit 50 de milioane de oameni. La mai bine de un secol distanţă, avem acces la îngrijiri medicale şi tratamente moderne, aşa că e imposibil să ajungem la o astfel de statistică, spun totuşi specialiştii în sănătate.
Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional pentru Tratarea Alergiilor şi Bolilor Infecţioase: Ce pot spune este că numărul cazurilor va creşte şi situaţia se va înrăutăţi. Exact cât de grav va fi depinde de capacitatea noastră de a face două lucruri: de a limita afluxul de oameni infectaţi care ne intră în ţară şi de a atenua efectele răspândirii virusului la noi în interior. Trăgând linie, ce e mai rău încă nu a trecut
În ultimele două săptămâni, numărul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus în afara Chinei a crescut de 13 ori, iar numărul ţărilor afectate s-a triplat. Sunt aproximativ 130.000 de cazuri în 125 de ţări. Peste 4.900 de oameni şi-au pierdut deja viaţa.
Pandemia se declară atunci când o boală circulă pe mai multe continente, iar oamenii nu au puterea să lupte cu virusul. Este momentul în care toate ţările trebuie să ia măsuri pentru a limita numărul îmbolnăvirilor.
Victor Costache, ministrul Sănătăţii: Ne preocupă foarte mult situaţia din România şi ne preocupă să limităm cât mai mult afluxul de călători care ar putea creşte mult mai rapid numărul de pacienţi cu coronavirus
România a luat măsuri din timp. Pe 23 februarie, când nu aveam niciun caz confirmat în ţară, autorităţile de la Bucureşti au decis ca persoanele care sosesc din zonele afectate din Italia să intre în carantină.
După 17 cazuri testate pozitiv, au fost închise grădiniţele şi şcolile pentru două săptămâni. Prin comparaţie, Italia a luat această decizie pe 5 martie, când erau peste 3000 de cazuri de oameni infectaţi şi 107 decese.
Autorităţile de la noi au mai decis şi suspendarea curselor aeriene din şi către Italia, iar evenimentele cu peste 100 de persoane, în spații închise, au fost anulate.
Programul de lucru în instituţiile publice a fost decalat.
Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Matei Balş: Noi estimăm că un vârf potenţial ar fi undeva în a doua parte a lunii aprilie, dar evident că toate aceste lucruri sunt în funcţie de circulaţia virusului şi de măsurile pe care oamenii înţeleg să le respecte
România este deocamdată în scenariul doi.
Pe măsură ce numărul cazurilor va creşte, pacienţi cu alte afecţiuni internaţi în spitalele desemnate să trateze bolnavi cu noul coronavirus vor fi mutaţi în alte unităţi medicale.
Vor fi chemaţi medici de acasă şi se vor opera doar urgenţele.
Ultima pandemie a fost în 2009. Un nou virus gripal a ucis aproape 20 de mii de oameni în toată lumea.
Însă, şi alte boli au fost considerate urgenţe de sănătate. De exemplu, Ebola. Atunci, România a cumpărat primele izolete, primul spital de campanie şi a ridicat o clădire cu nivel de biosecuritate 4. Una în care există circuite separate pentru medici şi pacienţi, iar aerul este filtrat şi decontaminat.
"Toată lumea trebuie să îşi păstreze calmul. Autorităţile române au fost pro active, au luat măsuri rapide, la timp, au luat măsuri dure, am fost criticaţi la nivel internaţional".
Situaţia generată de coronavirus este pandemie, a stabilit miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în contextul în care sunt cazuri în cele mai multe ţări.
"Am făcut o evaluare, iar situaţia generată de Covid-19 poate fi caracterizată drept pandemie", a declarat miercuri Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
"Aceasta este prima pandemie cauzată de un coronavirus", a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
"Cuvântul pandemie nu este unul care să fie folosit uşor ori în mod neglijent. Este un cuvânt care, dacă este folosit greşit, poate cauza temeri fără motiv sau acceptarea neîntemeiată a faptului că lupta s-a sfârşit, că urmează inevitabil suferinţă şi moarte. Descrierea situaţiei ca fiind pandemie nu modifică evaluarea OMS asupra riscurilor generate de coronavirus. Nu se modifică modul în care OMS acţionează, nu ar trebui să se modifice acţiunile adoptate de ţări", a subliniat directorul Organizației Mondiale a Sănătății.
Conform celui mai recent bilanţ, numărul infecţiilor cu noul coronavirus a ajuns la 130.000 la nivel mondial, iar aproape 5.000 de oameni au murit.