Paştele în Bucovina, petrecut cu mâncăruri delicioase, dans şi voie bună
Cei care au ales Bucovina ca destinaţie de vacanţă au parte, în a doua zi de Paşte, de o zi autentică la stână. La Sadova, recent devenită stațiune turistică, turiștii se bucură de experienţă inedită. În vârf de munte, au îmbăcat costumele tradiţionale şi s-au bucurat de aerul curat şi de celebrul balmoş.
De Andreea Petrescu la 05.05.2021, 15:33Cum au petrecut turiştii Paştele în Bucovina
În vârf de munte, parcă şi distracţia are alt gust. Aşa că turiştii sosiţi în Bucovina pentru mini-vacanţa de Paşte s-au bucurat din plin de aerul curat şi peisajul de poveste.
"Am venit sa ne relaxam de sarbatorile de Paşte, nu am mai fost niciodata, este prima data cand venim la stana". Veniţi în familie, turiștii s-au simțit extraordinar pe Vârful Runcului, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, au făcut fotografii şi s-au relaxat.
"Noi am venit la nea vasile si el ne/a echipat cu tot ce trebuie"
"Este o traditie a bucovinei, asa se imbraca bucovineni de sarbatorile pascale"
Nu le-a lipsit nici mâncarea specifică. Un balmoș, numit şi prăjitura ciobanului, a fost pregătit chiar sub ochii lor.
Vasile Rusu, gazdă: "Un balmos traditional din bucovina, cu jintuit, malai, cas, urda cu smantana, care e o delicatesa numai in Bucovina se mananca. Un culiser bun, o bacita buna, dureaza cam 20 de minute"
Curioşi, câţiva au vrut chiar să participe la gătitul preparatului tradiţional.
Iliuță Rusu: "Pregătim caşul pentru balmoş. Cât a stat la dospit? Caşul dospit trebuie să aibă găuri în el. Caşul e de anul acesta. Pune casul in ceaun."
O experienţă încântătoare spun ei. Mai ales că a avut şi ambianţa asigurată: o priceasnă, adică un colind tradițional care se cântă în biserici în perioada Paștelui. Ziua la stână se încheie la apusul soarelui când turiştii se întorc la pensiuni. Pentru cei care nu se întorc mâine acasă, gazdele pregătesc alte surprize.