Patronul unui amanet acuză că poliţiştii i-au evaporat 15 kilograme de aur
15 kilograme de aur s-ar fi topit în mâinile Poliţiei. 600 de mii de euro, valoarea a 15 kg de bijuterii, parcă s-au evaporat. Acuzaţiile sunt aduse de proprietarii unei case de amanet. Când au vrut să-şi recupereze metalul preţios confiscat ar fi primit şi un sac cu tinichele.
De Redactia Observator la 16.10.2019, 20:2015 kilograme de aur s-ar fi topit în mâinile Poliţiei. 600 de mii de euro, valoarea a 15 kg de bijuterii, parcă s-au evaporat. Acuzaţiile sunt aduse de proprietarii unei case de amanet. Când au vrut să-şi recupereze metalul preţios confiscat ar fi primit şi un sac cu tinichele. Revoltaţi, păgubiţii au protestat astăzi în faţa Parchetului General.
Virgil Dulea, administrator casă amanet: Eşti pe cont propriu în ţara asta. Ăsta e sentimentul pe care ţi-l lasă
Virgil Dulea este administratorul casei de amanet. În 2007, într-un dosar de evaziune fiscală, poliţiştii au ridicat de la el 130 de kilograme de aur. După 12 ani de procese a fost găsit nevinovat, dar când a venit momentul să recupereze aurul confiscat a descoperit şi obiecte fără valoare.
Virgil Dulea, administrator casă amanet: Noi ştiam că de la noi s-a ridicat numai aur. În 2011 am găsit la dosar un document în care reieşea că trezoreria le-a restituit o cantitate de 15 kilograme de aur ca fiind tinichele
Gablonzuri, mărgele din sticlă, mătănii din lemn, clame de păr din plastic, pietre. Un sac plin care nu apărea în evidenţe ca fiind ridicat din casa de amanet.
Virgil Dulea, administrator casă amanet: Poliţiştii toţi au spus că nu au văzut aşa ceva în momentul în care au făcut inventarierea. Totul s-a predat între ei la mica înţelegere
Bărbatul face plângere la Parchet, iar procurorul de caz îl pune oficial sub acuzare pe un ofiţer de la poliţia economică, care devine suspect de abuz în serviciu şi spălare de bani.
Peste 20 de poliţişti au fost audiaţi în acest caz. Toţi cei care au participat la acea percheziţie, dar şi cei care s-au ocupat ulterior de cercetări.
Cu toţii l-au indicat pe acest comisar ca fiind cel care se ocupa de manipularea aurului de la o instituţie la alta. Întrebat de procuror, poliţiştul care ar fi înlocuit bijuteriile ar fi spus că nu-şi explică ce s-a întâmplat şi ar fi dat vina pe volumul mare de muncă, spun surse din anchetă.
Declaraţii a dat şi vânzătoarea unui magazin de bijuterii nepreţioase care a susţinut că a recunoscut un agent de poliţie care a cumpărat în acea perioadă peste 600 de grame de mărgele şi alte gablonzuri.
Diana Dula, consilier juridic casă amanet: A fost puţin speriată. Au venit repede, s-au legitimat ca fiind de la poliţie. Ea nu era obişnuită cu vânzarea aşa de mare
După câteva luni însă dosarul ajunge la alt procuror. Face cercetări şi pentru neglijenţă în serviciu pentru că fapta nu ar fi fost făcută cu intenţie, însă decide la finalul lunii octombrie să claseze dosarul.
Mihaela Mergeane, purtător de cuvânt Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa: Fapta există. A fost anchetată şi nu s-a dovedit că acest organ de poliţie judiciară a săvârşit cu intenţie faptele. Parchetul nu trebuia să dispună altceva, deci s-a dat soluţie de clasare. Punct
Păgubitul a făcut o plângere la Parchetul General împotriva procurorului şi va contesta şi în instanţă închiderea dosarului. Poliţistul acuzat nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere.