Patronul brutăriei din Ditrău, plângere penală împotriva celor care i-au ameninţat pe muncitorii din Sri Lanka
Scandalul din Ditrău devine internaţional. Presa din întreaga lume vorbeşte despre un caz de rasism, în timp ce la noi ancheta abia avansează. Patronii brutăriei unde lucrează cei doi oameni din Sri Lanka au depus plângere pentru ameninţare, incitare la ură sau discriminare.
De Redactia Observator la 04.02.2020, 20:12Scandalul din Ditrău devine internaţional. Presa din întreaga lume vorbeşte despre un caz de rasism, în timp ce la noi ancheta abia avansează. Patronii brutăriei unde lucrează cei doi oameni din Sri Lanka au depus plângere pentru ameninţare, incitare la ură sau discriminare. În timp ce ei au fost amendaţi de ITM.
Mahinda şi Piumal. Două nume care au deschis un şir de acuzaţii. Patronul celor doi brutari din Sri Lanka a depus o plângere tocmai pentru nedreptatea făcută, spune el.
Gheorghe Filip, purtător de cuvânt IPJ Harghita: Plângerea a fost anexată deja dosarului existent la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Harghita şi în care ne-am sesizat din oficiu pentru săvârşirea infracţiunii de incitare la ură sau discriminare
Deocamdată, poliţiştii fac audieri şi nimeni nu a fost pus oficial sub acuzare. Cei doi angajaţi sunt la lucru şi au stat de vorbă până acum cu inspectorii de muncă, trimişi de Minister să verifice brutăria.
Dorin Male, inspector şef ITM Harghita: Sunt angajaţi cu contract de muncă, cu aviz de la Oficiul de Imigrări. Sunt puţin timoraţi de ceea ce s-a întâmplat. Au spus că le place munca şi nu au probleme în unitate
Firma a fost totuşi amendată cu 13.000 de lei pentru mai multe probleme descoperite cu această ocazie: nerespectarea repausului în muncă, dar şi pentru echipamente sub presiune care nu erau omologate.
Un val de ură pus în balanţă cu nevoia de a trimite familiilor lăsate acasă bani să supravieţuiască. Cazul de la Ditrău nu este unul singular. Alţi doi angajaţi, de data asta de la un restaurant din Cluj, au avut probleme în zona unde au fost cazaţi din cauza vecinilor deranjaţi de numărul tot mai mare de migranţi.
Sonia Bedo, administrator restaurant: Au spus că sunt oameni care au piele neagră şi le oferă disconfort, le dau frică. Oamenii aceia nu au deranjat cu nimic până la urmă
Muncitorii susţine că "visul meu a fost să vin în Europa. Mă simt bine, colegii sunt ok, clienţii sunt drăguţi".
În timp ce România exportă forţă de muncă, specialiştii spun că nevoile noastre sunt acoperite tocmai cu ajutorul imigranţilor, care acceptă să vină de la mii de kilometri depărtare şi trimit în ţara lor aproape tot ce câştigă.
Romulus Badea, firmă de recrutare: Oamenii au fost angajaţi pe criterii pur profesionale. Lipsa forţei de muncă ne-a cerut să găsim soluţii noi şi, până acum, una este importul de forţă de muncă din Asia
Răscoala din Ditrău a avut ecou în toată Europa. Euronews, dar si publicaţii străine au prezentat cazul ca un scandal de rasism.