Patronul firmei de construcţii recunoaşte că a dat ordin să se sape până în fundaţia internatului prăbuşit: "Nu am avut timp, vine iarna şi să facem lucrarea"
Internatul prăbuşit în Odorheiu Secuiesc. Patronul firmei care a dat ordin să se sape lângă fundaţia internatului recunoaşte că s-a grăbit. Iar specialiştii din domeniu explică şi de ce. Între timp Poliția și Parchetul încearcă să afle adevărul și să găsească vinovații după tragedia de la Odorheiu Secuiesc. A fost deschis deja un dosar pentru ucidere şi culpă şi vătămare corporală din culpă.
De Claudiu Loghin la 19.12.2023, 14:08
Reporter: Dar autorizaţia de construcţie vă interzicea să săpaţi mai aproape de doi metri! De ce s-a săpat mai aproape de doi metri, până în fundaţie?
Laszlo Sandor, administrator firmă construcții: Nu am avut timp să punem odată!
Reporter: Cine a decis să se sape până în fundaţie?
Laszlo Sandor, administrator firmă construcții: Eu.
- Firma care făcea săpături lângă internatul din Odorheiu Secuiesc avea autorizaţie, dar a încălcat o...
- Una dintre elevele de la internatul din Odorheiu Secuiesc este în comă, cu fractură de coloană. Starea ei este...
- "În 3 minute era prăbușit totul". Colegul de cameră al lui David, băiatul mort sub dărâmături la Odorheiu...
Reporter: Aţi vrut să terminaţi mai repede?
Laszlo Sandor, administrator firmă construcții: Da.
Reporter: Din ce motiv?
Laszlo Sandor, administrator firmă construcții: Că vine iarna şi să facem lucrarea.
Reporter: V-a spus cineva că sunt copii?
Laszlo Sandor, administrator firmă construcții: Nu, nu, nu.
Reporter: Cine ar fi de vina?
Szasz Gaspar Attila, inginer topograf: Birocraţia și sistemul. Câştiga cineva licitaţia. Banii nu ajung la timp. Nu avem timp să lucrăm cât este terenul uscat, nu avem timp să mergem treptat că e decembrie, că trebuie terminată lucrarea, că dacă nu se termină lucrarea se pierd banii şi pe urmă ce facem? Suntem în grabă şi lucrăm când nu trebuie să lucrăm, dar nu avem de ales.
Internatul prăbuşit în Odorheiu Secuiesc. Specialiştii explică cine ar fi de vină pentru tragedie
S-a început deja cercetarea criminalistică la locul tragediei. Condiţiile în care primăria Oorheiu Secuiesc a autorizat această lucrare au fost extrem de clare: nu se sapă la mai puţin de 2.20 metri de fundaţia clădirii, lucru care, în mod evident, a fost încălcat.
Săpătura, însă, merge chiar până în fundaţie. Este vorba de o clădire veche, construită în 1910, care urma să fie supusă unui proces de reabilitare. Constructorul a recunoscut că în ziua tragediei a dispus echipei să facă această săpătură până în fundaţie, nerespectând practicile şi regulile din construcţie, care prevăd că astfel de fundaţii nu se descoperă niciodată pe toată lungimea clădirii.
O primă concluzie a specialiştilor este că există diferenţe flagrante între ce a cerut proiectantul pentru această lucrare, la reţelele de apă şi canalizare, şi la gardul care urma să fie construit, şi ceea ce s-a găsit pe teren. Acum, procurorii fac cercetări pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.