Antena Meniu Search
x

Video David şi colegele lui au văzut cum pereții internatului încep să crape, dar nu au mai apucat să iasă. Flori şi lumânări pentru băiatul mort sub dârâmături, la Odorheiu Secuiesc

Un munte de moloz a rămas după ce o clădire din căminul unui liceu s-a prăbuşit ieri la Odorheiu Secuiesc. Un elev de 17 ani a murit, iar trei fete au fost rănite. Structura internatului a fost afectată, cel mai probabil, de lucrările şi săpăturile adânci care au fost făcute, chiar lângă fundație. Pompierii au dus o luptă contracronometru pentru a scoate victimele de sub dărămâturi. David, adolescentul care urma să împlinească 18 ani peste câteva zile, le-a vorbit până în ultima clipă, dar din păcate nu a putut fi salvatUrmează detalii şi imagini cu un puternic impact emoţional.

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 19.12.2023, 14:08

Vezi și

Pare o intervenţie ca după un cutremur. Totul s-a întâmplat în jurul orei 16.00. În internatul liceului Tamasi Aron din Odorheiu Secuiesc erau cazați 97 de elevi. Aveau program de voie până la ora 17, așa că o parte dintre cei care locuiau în cămin nu erau în clădire. Înainte de prăbuşire, câteva fisuri vizibile ar fi apărut în peretele exterior, spun martorii. Zidul, plafonul și acoperișul s-au prăbușit însă rapid peste patru copii - trei fete cu vârste între 15 și 17 ani și David, un băiat de 17 ani. Imediat locul a fost împânzit de salvatori, care au început să caute victimele sub dărâmături. Una dintre adolescente a fost scoasă pe braţe, dintre ruine.

Colonel Cristian Mureșan, ISU Harghita: În momentul prăbuşirii, în clădire se aflau patru persoane, minori. Cele patru persoane se aflau înăuntru, cu diferite activități. Acestea au sesizat, din câte am înțeles, pedagogul și au încercat să iasă dintre ei afară. Au început să apară fisuri. 

Pompierii au săpat sub bucăţile de beton cu speranţa că vor reuşi să salveze toate victimele. Au fost aduşi şi câinii de urmă. Cele trei fete au fost scoase, rând pe rând. Cea de-a treia era deja în stop cardio-respirator. Medicii au reușit să o stabilizeze, iar apoi a fost transportată la unitatea de primiri urgente din Târgu Mureș. 

Doctor Bogdan Vanghelie, medic primar UPU SMURD Târgu Mureș: Pacienta este în stare gravă, stabilă hemodinamic ventilata mecanic.

Pe acelaşi subiect

David a fost ultimul scos din ruine

Băiatul care de Crăciun ar fi împlinit 18 ani a dat semne de viaţă până în ultima clipă. În momentul în care a fost scos la suprafaţă, tânărul şi-a pierdut cunoştinţa. 

Fekete Ors, coordonator Salvamont Harghita: Utima victimă a fost găsită de câine. Din păcate, victima era în stare foarte gravă. Am predat-o colegilor de la Ambulanță. 

A fost resuscitat, dar era prea târziu. Medicii nu au mai reuşit să-l salveze. 

Barna Laszlo, coleg de cameră al lui David: Eram doar eu și colegul meu de cameră. Exact atunci, înainte să se întâmple tragedia, la 15.25, eu am plecat la ora de română. L-am salutat pe David, am plecat și în trei minute deja era prăbușit totul.

Mama colegă David: Era un băiat de treabă, un elev foarte bun. El era la Şcoala de Arte Dr. Pallo, la secția de Desen, în clasa a XII-a, coleg cu fata mea. E păcat, știrea asta ne-a lovit pe toți.

Lumânări aprinse pentru David, în faţa liceului

Colegii lui David sunt în stare de şoc. În faţa liceului au aprins mai multe lumânări în memoria lui.

Acum se caută răspunsuri pentru ceea ce s-a întâmplat. Cauzele tragediei ar fi strâns legate de săpăturile pe care o firmă din Odorheiul Secuiesc le făcea în curtea internatului, pentru construcția unui gard și schimbarea rețelelor de canalizare și alimentare cu apă. Lucrările au fost autorizate pe 26 octombrie, pentru trei ani și au început luna aceasta.

Petres Sandor, prefect de Harghita: Detaliile trebuie să se afle în autorizația de construire. Va trebui verificat dacă s-a eliberat în condiții legale, dacă s-a respectat.

Claudiu Loghin, reporter Observator: Potrivit clauzelor din autorizația de construire, săpătura nu ar fi trebuit să se apropie la mai mult de doi metri de fundație. Însă, după cum se poate vedea și pe aceste imagini, săpătura a ajuns chiar la limita fundației, la o adâncime care, exact în dreptul surpăturii, trece de trei metri.

Potrivit specialiştilor, pământul de sub clădire era plin de apă, pentru că nu exista un sistem de canalizare. Iar fundaţia clădirii era din piatră, aşa cum se construia în urmă cu 100 de ani.

Szasz Gaspar Attila, inginer topograf: Pământul fiind ud nu are susţinere. Apa practic se oprea aici la fundaţie ca la un baraj. Numai că nu se vedea din cauza pămantului.

Localnic: Asta e singura cauză, săpăturile. Clădirea asta trebuia golită, înainte să înceapă lucrările.

Liceul Teoretic "Tamási Áron" a fost clasificat ca monument istoric şi are o vechime de peste 110 ani

În urma incidentului preşedintele Klaus Iohannis a transmis condoleanţe familiei tânărului şi a cerut să se descopere cât mai repede din ce cauză s-a prăbuşit internatul: "Tragedia care a avut loc la internatul Liceului Tamași Aron din Odorheiu Secuiesc este cutremurătoare. Transmit condoleanțe familiei elevului care și-a pierdut viața și le doresc însănătoșire grabnică elevelor rănite în acest cumplit accident. Este o dramă care ne reamintește brutal că siguranța în școli rămâne o prioritate critică. Spațiile în care copiii își petrec cea mai mare parte din timpul lor trebuie să ofere protecție și să fie adaptate la standardele de siguranță actuale. Solicit elucidarea de urgență a cauzelor care au dus la prăbușirea clădirii și pedepsirea celor care se vor dovedi vinovați".

Noemi Zorgo, purtător de cuvânt Primăria Odorheiul Secuiesc: Clădirea nu aparţine Primăriei, clădirea aparţine Bisericii Catolice, deci este domeniu privat. 

Reprezentanţii Bisericii Catolice nu au oferit până la această oră niciun punct de vedere oficial în legătură cu ceea ce s-a întâmplat. Ministrul Educaţiei a ajuns în această dimineaţă, la liceu. 

Copii care locuiau în clădire au fost au fost preluaţi de familii sau au fost cazaţi la un internat din vecinătate. Liceul Teoretic "Tamási Áron", în curtea cărui s-a întâmplat tragedia, a fost clasificat ca monument istoric şi are o vechime de peste 110 ani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » David şi colegele lui au văzut cum pereții internatului încep să crape, dar nu au mai apucat să iasă. Flori şi lumânări pentru băiatul mort sub dârâmături, la Odorheiu Secuiesc