Pelerinajul la Sfânta Parascheva, prilej de afaceri. Din apă şi busuioc, unii fac zeci de mii lei
Drumul spre racla Sfintei Parascheva e pavat cu afaceri. Vânzătorii ambulanţi se strecoară printre miile de pelerini oferindu-le busuioc, iconiţe sau sticle cu apă la preţuri duble. Alţii şi-au aşezat tonetele pe drumul care duce spre Catedrală şi speră la profituri de zeci de mii de lei.
De Redactia Observator la 12.10.2018, 20:49Drumul spre racla Sfintei Parascheva e pavat cu afaceri. Vânzătorii ambulanţi se strecoară printre miile de pelerini oferindu-le busuioc, iconiţe sau sticle cu apă la preţuri duble. Alţii şi-au aşezat tonetele pe drumul care duce spre Catedrală şi speră la profituri de zeci de mii de lei.
De 24 de ore, drumurile care duc spre Catedrala Mitropolitană din Iaşi sunt pline de pelerini. Mii de oameni aşteaptă ore întregi, în cozi lungi de câţiva kilomeri. Aşteptarea lor e motiv de afaceri pentru vânzătorii ambulanţi. Busuioc, apă, icoane, orice suvenir se vinde, în ciuda controalelor pe care Poliţia le face pe străzi.
O femeie şi-a deschis porţile casei şi a improvizat o tarabă în propria curte, chiar dacă a primit şi o amendă. Iar ca să facă profit, preţul produselor se dublează.
Adaos e şi la tarabele cu icoane. Pelerinajul care adună la Iaşi în fiecare an sute de mii de oameni le aduce vânzătorilor încasări de zeci de mii de lei.
Odată ajunşi lângă raclă, pelerinii caută un loc mai bun pentru o fotografie-amintire.
Un tânăr a făcut un selfie lângă raclă pentru familia de acasă.
Costel, tanar din Iasi: Un selfie, am făcut şi câteva poze cu racla, aici la intrare. Am facut pentru noi, să avem în telefon, ne uităm, ne mai rugăm.
Rugăciunea i-a ajutat pe mulţi să rămână în picioare, ore întregi. Au fost şi apeluri la ambulanţă. 40 de oameni au avut nevoie de ajutor medical.
A doua zi de pelerinaj a însemnat pentru o tânără din Huşi o întâlnire cu Sfânta căreia spune că îi datorează bucuria de a deveni mamă.
Andreea a adus cu ea şi fotografia cu cele două fetiţe pe care a aşezat-o lângă raclă. Alţi pelerini au pus în bagaje obiecte personale ale celor dragi, care n-au putut ajunge la Iaşi.
Între timp, în bucătării fierb sarmalele pentru ziua hramului. Sunt preparate din carne de porc, luată de la vânzători autorizaţi, din afara zonelor cu focar de pestă.